Αν ο δείκτης του χρηματιστηρίου – όπως λέγεται – αποτελεί τον παλμογράφο της οικονομίας, τότε η ελληνική οικονομία ...μάλλον διάγει τον επιθανάτιο ρόγχο της. Η ελπίδα – για όσους τρέφουν φρούδες ελπίδες – ανάνηψης κράτησε μια στιγμή, όσο δηλαδή και τα πανηγύρια για το μεγάλο τραπεζικό deal. Μόλις τα φώτα χαμήλωσαν, η πραγματικότητα επέστρεψε οδυνηρά επίμονη.
Η άνοδος 14,37% που κατέγραψε ο δείκτης την περασμένη Δευτέρα με την ανακοίνωση της απορρόφησης της Eurobank από την Alpha πρόσφερε ίσως κάποια κέρδη στους μυημένους. Αυτοί οι ίδιοι προφανώς είναι επίσης κερδισμένοι και από την πτώση που ακολούθησε χθες (4,82%) ο χρηματιστηριακός δείκτης, καθώς αυτοί που γνωρίζουν πωλούν ακριβά και αγοράζουν... τζάμπα.
Τζάμπα...
Η λέξη «τζάμπα» είναι το κλειδί της τρέχουσας ιστορίας της χώρας. Το τι ακριβώς σημαίνει μπορεί να το πληροφορηθεί κανείς από τις εμπειρίες όσων είχαν την απρονοησία να βρεθούν στα νύχια τοκογλύφων.
Και μην πει κανείς ότι τα κράτη δεν είναι ούτε χρεοκοπημένοι πολίτες ούτε τοκογλύφοι. Η Ελλάδα, ως χώρα, έχει με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις υπογράψει ήδη την απάρνηση οριστικά και αμετάκλητα των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία υπέρ των δικαιωμάτων των πιστωτών - τοκογλύφων κρατών. Υπ’ αυτήν την έννοια οι εμπράγματες εγγυήσεις που ζητά η Φινλανδία μπορεί να απορρέουν από συμβάσεις και συνθήκες, δεν παύουν όμως να θυμίζουν συμπεριφορά τοκογλύφου... Και οι τοκογλύφοι «αγοράζουν» τζάμπα.
Πού θα «αγοράσουν» οι τοκογλύφοι ή σε τι τιμές θα ξεπουλήσει η Ελλάδα φαίνεται από την τάση του δείκτη του χρηματιστηρίου, ο οποίος – συμπεριλαμβανομένων των κυπριακών τραπεζών – μια μέρα μετά την άνοδο λόγω της μεγάλης συγχώνευσης κατέγραψε:
● Εθνική -6,13%.
● ΔΕΗ -8,81%.
● Κύπρου -19,33%.
● Eurobank -13,84%.
● MIG (-12,82%).
● Μarfin Popular Bank -10,81%.
Γενικότερα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε χθες πτώση σε ποσοστό 5,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,71% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης με πτώση 1,80%. Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (+1,65%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-9,22%), των Πρώτων Υλών (-8,88%) και της Υγείας (-8,48%).
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε...
Για να οδηγηθεί κανείς σε κάποιο συμπέρασμα διαβάζοντας αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να έχει υπόψη και έναν ακόμη: 380.000 νέοι απολυμένοι από την αρχή του χρόνου! Τώρα, αρχίζει να σχηματίζεται η εικόνα με μεγαλύτερη ευκρίνεια:
● Η χώρα δανείζεται για να ξεπληρώσει τόκους και ταυτόχρονα το χρέος μεγαλώνει.
● Διαλύεται η κοινωνική συνοχή (16% ανεργία), άρα και οι αντιστάσεις της κοινωνίας.
● Η δημόσια περιουσία είναι υποθηκευμένη καθώς η χώρα έχει εκχωρήσει την κυριαρχία της.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κάποιες ειδήσεις και πληροφορίες αποκτούν ένα άλλο νόημα προσφέροντας κάποιες εξηγήσεις. Όπως για παράδειγμα η πληροφορία ότι στην Ήπειρο σχεδιάζεται η προσφορά αδειών σε ιδιώτες για τη δημιουργία 160 μικρών υδροηλεκτρικών...
ΥΓ. 1: Για το μέλλον που επιφυλάσσουν οι Γερμανοί σε κάποιες περιοχές - φιλέτα της χώρας θα πρέπει να διαβάσετε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο έντυπο «Ποντίκι» αύριο Πέμπτη.
ΥΓ. 2: Καλό Χειμώνα...