Ο αριθμός ήταν πολύ χαμηλότερος από τους 300.000 και πλέον οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις νωρίτερα τον Αύγουστο, αξιώνοντας «κοινωνική δικαιοσύνη» και «κράτος πρόνοιας», παραδέχθηκαν οι διοργανωτές, που απέδωσαν την μείωση της συμμετοχής στη νέα έξαρση της βίας με τους παλαιστίνιους.
«Τα προβλήματα ασφαλείας πάντα υπήρχαν στο Ισραήλ. Δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μας», είπε ο φοιτητής Ιτζίκ Σμούλι μιλώντας στους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, καλώντας να διοργανωθεί μια «πορεία ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων σε μια εβδομάδα.
Ο Νόαμ Σαλίτ, πατέρας του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που είχε αιχμαλωτιστεί στη Λωρίδα της Γάζας το 2006, ήταν επίτιμος προσκεκλημένος στην πορεία στο Τελ Αβίβ χθες, ημέρα των 25ων γενεθλίων του γιου του. Κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να «καταβάλει το τίμημα που απαιτείται για να έλθει ο Γκιλάντ στην πατρίδα» ή να παραιτηθεί.
Αν και η μεσαία τάξη και οι φοιτητές είναι οι πιο ενεργές δυνάμεις στο κίνημα των ισραηλινών ‘αγανακτισμένων’, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τις κινητοποιήσεις τους --τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας-- υποστηρίζει ως και το 88% του πληθυσμού.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεχόμενος έντονες πιέσεις συνέστησε μια επιτροπή για να εξετάσει τα αιτήματα των διαδηλωτών και να υποβάλει προτάσεις σε διάστημα περίπου ενός μήνα.
«Ο λαός θέλει κοινωνική δικαιοσύνη, όχι ελεημοσύνη», ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.