tromaktiko: CNBC: Μήπως χρειάζεται μία νέα "Lehman Brothers" για να σωθεί το ευρώ;

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

CNBC: Μήπως χρειάζεται μία νέα "Lehman Brothers" για να σωθεί το ευρώ;



Τη θέση της Angela Merkel αναφορικά με τη διάσωση του ευρώ προσπαθεί να αναλύσει σε σημερινό του άρθρο το αμερικανικό δίκτυο CNBC...
καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ίσως η Γερμανίδα καγκελάριος χρειάζεται μία κρίση τύπου Lehman Brothers για να σώσει οριστικά την Ευρωζώνη.

Το 2010 ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Hank Paulson παραδέχτηκε ότι αν δεν είχε αφεθεί η Lehman Brothers να καταρρεύσει, δεν θα ήταν αργότερα δυνατή η έγκριση του προγράμματος στήριξης TARP.
Η άποψη του Paulson μπορεί να θεωρείται από κάποιους ως μία εκτίμηση… κατόπιν εορτής, ωστόσο εγείρει ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα τόσο για την Angela Merkel όσο και για τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους.
Ο αρθρογράφος του CNBC σημειώνει ότι η Merkel προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό να μην εγκρίνει την έκδοση ευρωομολόγου, ωστόσο στην περίπτωση που καταρρεύσει μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, θα αναγκαστεί να δράσει άμεσα για να σώσει την Ευρωζώνη.
Προσθέτει δε, ότι ο αντίκτυπος μίας νέας τραπεζικής κατάρρευσης είναι αδύνατο να προβλεφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως αν η αγορά θέλει την υλοποίηση του ευρωομολόγου, τότε ίσως θα πρέπει να συνηθίζει στην ιδέα ότι μόνο μία «καταστροφή» θα δώσει στη Merkel την κάλυψη που χρειάζεται για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!