tromaktiko: Γαμοπίλαφο: Η νέα “τρέλα” των Eλλήνων πολιτικών όταν πάνε στην Κρήτη

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Γαμοπίλαφο: Η νέα “τρέλα” των Eλλήνων πολιτικών όταν πάνε στην Κρήτη



Γαμοπίλαφο!!
Η νέα “τρέλα” που έχει κυριεύσει τους έλληνες πολιτικούς (που δεν είναι από την Κρήτη) για την οποία κάνουν σαν... “τρελοί” κάθε φορά που πάνε στην Κρήτη.

Οι καταγόμενοι από την Κρήτη πολιτικοί σαφώς και το γνωρίζουν, όμως οι της υπόλοιπης Ελλάδος το μαθαίνουν σιγά-σιγά και κάνουν σαν τρελοί για να το δοκιμάσουν...

Δεν υπάρχει έλληνας πολιτικός, υπουργός, βουλευτής, πολιτευτής, παράγων του τόπου τέλος πάντων, που να μην ενημερώνει φίλους και γνωστούς, μετά από κάθε επίσκεψή του στην Κρήτη, ότι μεταξύ άλλων έφαγε και...γαμοπίλαφο !!!

Βγάζουν δελτίο τύπου για τις επισκέψεις, τις συναντήσεις και τις επαφές τους στην Κρήτη, δίνουν τις πληροφορίες για τα πολιτικά-κομματικά θέματα και το αμέσως επόμενο που έχουν να κάνουν είναι να διαρρεύσουν ότι έφαγαν και...γαμοπίλαφο.

“Γράψε ότι φάγαμε και...γαμοπίλαφο” ψιθυρίζουν εμπιστευτικά στους κολλητούς τους και την αμέσως επόμενη ημέρα, νάτο το σχόλιο: “Κατά την επίσκεψη στην Κρήτη, πήγε εδώ, πήγε εκεί, είδε τον τάδε, συνάντησε τον δείνα...φάγανε και γαμοπίλαφο”.

Τι είναι τέλος πάντων αυτή η νέα “τρέλα” των ελλήνων πολιτικών;
Τι είναι αυτό το περίφημο...γαμοπίλαφο;

Το γαμοπίλαφο είναι κάτι σαν ριζότο. Μια κρητική συνταγή με ρύζι που βράζει μαζί με γίδα ή μαζί και με κόκκορα.
Ειδικοί γαστρονόμοι υποστηρίζουν πως είναι μια εξέλιξη μιας ενετικής συνταγής γιά ριζότο, από τους καιρούς της Ενετικής κατοχής του νησιού. Οι κρητικοί βεβαίως το υιοθέτησαν με τον ξεχωριστό δικό τους τρόπο.

Το γαμοπίλαφο αρχικά προσφέρονταν στους γάμους της Κρήτης για ευγονία και πλούτο (αυτό συμβολίζει το ρύζι, που εκτός από το να το μαγειρεύουν, το πετούν και στους νεόνυμφους). Για τους ίδιους λόγους στο μεγάλο καζάνι έβραζαν μαζί κρέας γίδας ή και κόκκορα.

Η κατσίκα (γίδα) ανέκαθεν συμβόλιζε τη γονιμότητα, τη σταθερότητα και τη χαρά της ζωής. Όπως και ο κόκορας είναι σημάδιεπερχόμενης ευτυχίας και ευημερίας. Ο κόκορας με το λάλημά του συμβολίζει το ξημέρωμα του καινούργιου.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίου που οι κρητικοί τα συμπεριέλαβαν και τα δύο στο...γαμοπίλαφο.
Το οποίο από φαγητό των γάμων εξελίχθηκε σε γενικό παραδοσιακό έδεσμα του νησιού και εσχάτως σε απαραίτητο μεζέ των πολιτικών που επισκέπτονται το νησί.

Διότι κακά τα ψέματα, όλοι οι εκτός Κρήτης πολιτικοί, όταν πηγαίνουν στην Κρήτη εκτός από τις “δουλειές” τους (λέμε τώρα...) έχουν πάντα κατά νου και τον καλό μεζέ.
Αυτό, μέχρι τώρα, κανένας τους δεν φρόντισε να το διαψεύσει...
http://katestimeno.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!