tromaktiko: Η μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές, το νομοσχέδιο, το νέο υπέρ - EFSF και η πιθανή κερδοσκοπία στην αγορά...

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές, το νομοσχέδιο, το νέο υπέρ - EFSF και η πιθανή κερδοσκοπία στην αγορά...



Μια υπερβολικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση αναμένεται να έχουμε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετά...
και την τραγική εικόνα της αγοράς των τελευταίων εβδομάδων (απώλειες 26% κατά το μήνα Αύγουστο) και με τα βλέμματα να είναι στραμμένα, μετά τις τελευταίες πολύ σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, πέραν των τελευταίων αυτών εξελίξεων που θα δούμε παρακάτω, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και τα σενάρια για το ζήτημα της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover), λίγες μάλιστα ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου.

Το Rollover των ομολόγων...Ξεκινώντας, από το γνωστό ζήτημα, αυτό της ανταλλαγής ομολόγων θα τονίσουμε και σήμερα ότι οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει προκύψει σημαντική εμπλοκή, μετά την αλλαγή, ουσιαστικά της τελευταίας στιγμής, των όρων για τη συμμετοχή των τραπεζών, που εκτινάσσει ουσιαστικά το “λογαριασμό” για τις ελληνικές τράπεζες, περίπου στα 4,5 με 5 δις ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, από τις οποίες και προέκυπτε μια απόλυτα διαχειρίσιμη ζημία. Μάλιστα, όπως είχαμε τονίσει και χθες οι πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται, επιμένουν ότι μια εκ των ελληνικών τραπεζών έχει ξεκαθαρίσει ότι με τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να συμμετέχει, δεδομένου ότι το κόστος στη συμμετοχή είναι μη διαχειρίσιμο για αυτήν, ειδικά στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις. Στις λοιπές λεπτομέρειες του ζητήματος, η συμφωνία φαίνεται να πηγαίνει χρονικά, όλο και πιο πίσω, με το πιο πιθανό να είναι να ολοκληρωθεί λίγο πριν τα μέσα Οκτωβρίου. Τέλος, να αναφέρουμε ότι αν και η αγορά πιστεύει στην πλειοψηφία της ότι το τελικό ποσό της ζημίας των τραπεζών, θα ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα 6μήνου, εντούτοις υπάρχουν κάποιες συγκεχυμένες πληροφορίες, ότι ενδέχεται να υπάρξει αναβολή και το κόστος να περάσει στο τρίτο τρίμηνο.

Πάντως, σε αυτό το σημείο θα τονίσουμε και σήμερα ότι απαιτείται το συντομότερο δυνατόν να υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος, αφού οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν πραγματικά προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα που έτσι και αλλιώς υπάρχει και συμβάλλοντας στην πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και κατ’ επέκταση της αγοράς συνολικά.

Ο Νέος νόμος του ΥΠΟΙΚ, το υπέρ – EFSF και η πιθανή κερδοσκοπία…Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, το οποίο παρουσιάστηκε χθες, δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (κρατικοποίηση), με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ. θα λέγαμε λοιπόν ότι πρόκειται για την ίδρυση μια ελληνικής “bad bank” η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει προβληματικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, ενώ αν και όπως διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ, στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί αυτό κυρίως στις περιπτώσεις μικρών τραπεζών με προβλήματα, πιστεύουμε ότι τελικά θα υπάρξει και μεταφορά προβληματικών στοιχείων και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Συνολικά σχολιάζοντας αυτήν την απόφαση θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια θετική, σε γενικές γραμμές, είδηση, αν και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πάρα πολλές αναπάντητες εκκρεμότητας, αναφορικά με το ποια προϊόντα θα μεταφερθούν και κυρίως σε ποια τιμή, κάτι το οποίο θα λέγαμε ότι είναι το μόνιμο μεγάλο πρόβλημα σε αντίστοιχες περιπτώσεις (στο εξωτερικό) δημιουργίας μιας Bad Bank. Σχολιάζοντας γενικά το θεσμό των «Bad Bank», θα σημειώναμε ότι έχει λειτουργήσει εξαιρετικά στις χώρες που έχει εφαρμοστεί, όπως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με την Bad Bank να έχει το πλεονέκτημα να συγκεντρώνει όλα τα λεγόμενα τοξικά ομόλογα, όλες τις απαιτήσεις δηλαδή, για τις οποίες δεν υπάρχει πια αγορά ή ενδιαφερόμενοι, ενώ με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνονται πια οι ισολογισμοί των τραπεζών ή καλύτερα επιβαρύνονται λιγότερο. Έτσι μειώνονται οι μαζικές απογραφές, αλλά και το ρίσκο που συνδέεται με αυτές. Σταδιακά η ύπαρξη μιας bad bank βοηθάει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Πάντως επαναλαμβάνουμε ότι το μεγάλο debate, σε ανάλογες περιπτώσεις, σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αποτίμηση των assets. Πέραν των παραπάνω, η μεγάλη είδηση προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου, είναι ότι με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές θα γίνεται η συμμετοχή του EFSF στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που πλέον ανοίγει το δρόμο, όχι ακριβώς για την κρατικοποίηση των τραπεζών, όπως πιστεύαμε εδώ και καιρό, αλλά για μια μορφή μεταφοράς ποσοστού των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό EFSF και εν συνεχεία σε ξένους επενδυτές. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί αίσθηση και υποψίες, αφού μέσω αυτής της, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που υπάρχουν στον κλάδο και την πορεία των τιμών των μετοχών (σε πολλές περιπτώσεις και εν μέσω κερδοσκοπίας) γίνεται πράξη ουσιαστικά η εξαγορά των ελληνικών τραπεζών, ουσιαστικά χωρίς τη θέληση τους και μάλιστα, υπό την πίεση των αγορών (η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα) σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, θα λέγαμε ότι είναι και τα σχέδια του Σόιμπλε., σχετικά με τη δημιουργία ενός υπέρ – EFSF, ο οποίος αναμένεται να μετατραπεί σε μια μεγάλη δύναμη της Ε.Ε. κατά τα επόμενα χρόνια και ουσιαστικά το αντίπαλο δέος στο ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Σόιμπλε είναι 'κείμενο εργασίας' 41 σελίδων το οποίο επεξεργάστηκε ο γερμανός υπουργός οικονομικών για τους Ευρωπαίους ομολόγους του και το οποίο απέστειλε την περασμένη Κυριακή σε πέντε κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς (σύμφωνα με το Reuters στους επικεφαλής των πέντε κ.ο. του γερμανικού κοινοβουλίου). Με το απόρρητο αυτό έγγραφο η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου παίρνει μορφή νόμου, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο ρόλος του ταμείου ως «υπερ-αρχής» για τη διάσωση κρατών. Ουσιαστικά το EFSF εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τα νέα εργαλεία
Το ταμείο θα έχει στη διάθεσή του τρία νέα εργαλεία: 1. θα μπορεί να διασώζει τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτυγχάνεται εμμέσως, μέσω της χορήγησης δανείου σε χώρα που πλήττεται από τραπεζική κρίση, 2. θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά και τα οποία θα μπορούν να διατηρούνται έως το τέλος της διάρκειάς τους ή να πωλούνται νωρίτερα και 3. σε περίπτωση που μια χώρα δέχεται πιέσεις στις χρηματαγορές, το ταμείο θα μπορεί να βοηθά με ένα «προληπτικό δάνειο». Σημαντική καινοτομία: τα νέα εργαλεία του EFSF δεν συνδέονται πλέον με αυστηρούς οικονομικούς και δημοσιονομικούς όρους, ενώ σημαντικές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει το σημείο που ορίζει ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα κληθεί απλά να εγκρίνει το σύμφωνο-πλαίσιο, παρέχοντας, τρόπον τινά στον μηχανισμό μια «γενική εξουσιοδότηση». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μετά την έγκρισή του, η βουλή δεν μπορεί πλέον να επηρεάζει τις αποφάσεις του ταμείου, να εμποδίσει για παράδειγμα την αγορά κρατικών ομολόγων. Το EFSF θα είναι σε θέση να κάνει χρήση των νέων του εργαλείων χωρίς να χρειάζεται να ζητά κάθε φορά τη συγκατάθεση των κοινοβουλίων. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, οι βουλευτές θα πρέπει να περιοριστούν στο ρόλο του θεατή. Χ.Α: Πάντα πιθανή μια ισχυρή τεχνική αντίδραση, δεν πρέπει να χαθεί η επαφή με τις 900 μονάδες…

Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., ελαφρώς χαμηλότερα των σημαντικών επιπέδων των 900 μονάδων, έκλεισε χθες ο ΓΔ, την ώρα που η τεχνική εικόνα των 3 βασικών δεικτών είναι σημαντικά αρνητική, αν και όπως αναφέρουμε στα τρέχοντα επίπεδα είναι εξαιρετικά πιθανή μια ισχυρή τεχνική αντίδραση.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!