tromaktiko: Κοντά στο μηδέν τα επιτόκια της Fed για τα δύο τουλάχιστον επόμενα έτη

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Κοντά στο μηδέν τα επιτόκια της Fed για τα δύο τουλάχιστον επόμενα έτη



Τα σχέδια της να αφήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ...
υποβαθμίζοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία.
Στην ανακοίνωσή τους οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν συγκεκριμένα πως η αδύναμη οικονομία θα επιβάλλει τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια "έως τουλάχιστον τα μέσα του 2013". Επτά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας (FOMC) τάχθηκαν υπέρ αυτής της απόφασης, ενώ τρία μέλη διαφώνησαν.
Παρά το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκε το γενναίο βήμα περαιτέρω αγοράς ομολόγων που πρόσμεναν αρκετοί, η κίνηση είναι πιθανό να βοηθήσει να διατηρηθούν χαμηλά τα κόστη δανεισμού και να ωθήσει τους επενδυτές σε πάγια υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%. Από το 2008 η τράπεζα διαμηνύει στις αγορές πως δεν θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για "παρατεταμένη περίοδο", που στη γλώσσα των αγορών ερμηνεύεται ως "για τους ακόλουθους μήνες". Η επέκταση αυτής της περιόδου, για δύο τουλάχιστον ακόμα έτη, ίσως καταφέρει να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Οι αξιωματούχοι προχώρησαν σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων τους για την αμερικανική οικονομία, την τρίτη σε σειρά το τρέχον έτος, επισημαίνοντας πως η οικονομική ανάπτυξη από τις αρχές του 2011 υπολείπεται σημαντικά των αρχικών εκτιμήσεων της Fed. Η επιτροπή έθεσε προς συζήτηση μια σειρά πολιτικών για τη στήριξη της οικονομίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.
Η FOMC αναμένει πως η ανεργία θα υποχωρήσει μόνο σταδιακά, ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις, τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν επιδεινωθεί. Στο μεταξύ, αυξάνονται οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την ευρύτερη οικονομία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!