Τότε πολλοί θεώρησαν ότι η εταιρία θα πλειοδοτήσει και έτσι θα ενισχύσει την θέση της εναντία σε πιθανές μηνύσεις. Η Google όμως έχασε από ένα consortium εταιριών που αποτελείτο από Apple Microsoft RIM Sony EMC σε μια δημοπρασία που έκλεισε στο ποσό των 4,5 δισ δολάρια. Τότε η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι κέρδισαν όλοι έκτος από την Google. H εικόνα που βγήκε τότε προς τα έξω (από την Google) ήταν ότι οι πατέντες της Nortel ήταν παλιές και ξεπερασμένες και δεν άξιζαν τα λεφτά για την Google. Η αγορά όμως επέμενε ότι η εταιρία δεν είχε πάρει το θέμα στα σοβαρά. Το Reuters είχε αναφέρει τότε ότι η συμπεριφορά της Google ήταν περίεργη και μυστικοπαθής διότι η προσφορά τους ήταν ακριβώς η μαθηματική σταθερά ο αριθμός π (3.14159 δισ δολάρια). Πολλοί αναλυτές της αγοράς είχαν κατηγορήσει την Google ότι δεν έχει καμία στρατηγική στο θέμα των πατεντών.
Ο David Drummond, Senior VP and CLO της Google σε ένα αρθρο του στο blog της Google δήλωσε κατηγορώντας τις άλλες εταιρίες : «Η επιτυχία του Android έχει φέρει στην επιφάνεια και μια οργανωμένη και εχθρική εκστρατεία εναντίον του, από Microsoft Oracle Apple και άλλες εταιρίες με ψεύτικα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αυτό γίνεται με τον συνασπισμό τους και την απόκτηση παλιών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Novell αλλά και της Nortel, για να βεβαιωθούν δεν τα πάρει η Google. Έτσι θα ζητάνε 15 δολάρια σαν τέλη άδειας χρήσης για κάθε συσκευή Android σε μια προσπάθεια να κάνουν πιο ακριβή τη χρήση του Android, για τους κατασκευαστές τηλεφώνων (το οποίο Android εμεις παρέχουμε δωρεάν) από τα Windows Mobile, αλλά και με μια σειρά από μηνύσεις εναντίον των Barnes & Noble, HTC, Motorola,Samsung και άλλων. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν την καινοτομία, αλλά τον τελευταίο καιρό αυτά χρησιμοποιούνται ως όπλο για να την σταματήσουν».
Επίσης τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ελέγξει αν η αγορά των συγκεκριμένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι σωστή. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το αν η συγκρότηση της ομάδας για την αγορά ήταν σωστή η δίκαια. Στην πραγματικότητα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τίποτα δεν έχει διευθετηθεί σε σχέση με το εάν ή όχι το Android παραβιάζει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η αν χρησιμοποιεί ξένο κώδικα κλπ.
Οι δηλώσεις αυτές του Drummond πυροδότησαν ενα πόλεμο ανακοινώσεων μέσω blogs-Tweets μεταξύ Microsoft και Google. Πρώτα η Microsoft απάντησε στις αιτιάσεις του David Drummond λέγοντας ότι η MS ζήτησε από την Google να συμμετέχει και αυτή στην ομάδα που χτύπησε στην δημοπρασία αλλά αρνήθηκε δημοσιοποιώντας μάλιστα και το μαιλ της Google με την αρνητική απάντηση. Η Google ανταπάντησε ότι αυτές οι πατέντες είναι άχρηστες στην υπεράσπιση του Android αν δεν τις κατέχει η ίδια αποκλειστικά.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια σολομώντεια γνωμοδότηση του πρόσφατα και στα πλαίσια της αντιμονοπωλιακής πολιτικής και του Open Source, ανέφερε ότι πρέπει η Microsoft να πουλήσει πίσω στην Attachmate όλες τις πατέντες της Novell αλλά όμως θα συνεχίσει να εισπράττει δικαιώματα χρήσης από όποιον χρησιμοποιεί αυτές τις πατέντες. Το σημαντικό εδώ είναι ότι η Google εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι έδωσε στους κατασκευαστές τηλεφώνων ένα λειτουργικό που βασίζεται σε πατέντες και κώδικα που δεν της ανήκουν και δεν ασχολήθηκε καθόλου να κατοχυρώσει η να αγοράσει. Και αυτό φαίνετε και από το ότι η Microsoft, έχει ήδη συμφωνήσει με την HTC και τώρα μιλάει και με την Samsung και άλλες μικρότερες εταιρίες, για τα τέλη χρήσης του Android, και από ότι φαίνετε και οι δύο μεγάλες εταιρείες αλλά και οι υπόλοιπες είναι πρόθυμες να πληρώσουν η να διαπραγματευτούν συμφωνίες, είτε επειδή αισθάνονται ότι οι ισχυρισμοί για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι σωστοί ,είτε γιατί (πιο πιθανό) τους είναι φθηνότερο να καταβάλουν άδειες χρήσης στη Microsoft από την διεκδίκηση τους στα δικαστήρια.
Στο παρακάτω γράφημα αν και είναι παλιό μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το ποιος έχει μηνύσει ποιον στον θαυμαστό κόσμο των τηλεπικοινωνιών.
adlgr.com