tromaktiko: Ακριβό το αντίτιμο της Google για την «μετά τον υπολογιστή» εποχή

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ακριβό το αντίτιμο της Google για την «μετά τον υπολογιστή» εποχή



Αλλαγές στην παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας τροφοδοτεί η πρόσφατη εξαγορά της γνωστής αμερικανικής κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων Motorola από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο Google.
Η κόστους 12,5 δισ. δολ. εξαγορά επιτρέπει στο γνωστό «ψαχτήρι» του Διαδικτύου, αλλά και ιδιοκτήτη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα Android, να προχωρήσει στη δημιουργία των δικών της κινητών τηλεφώνων smartphones και προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών tablet, συνδυάζοντας μελλοντικά το δικό της hardware και software. Τακτική που ακολουθεί με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και χρόνια η Apple με το iphone και το ipad.

Η εξαγορά -η μεγαλύτερη στην ιστορία της Google- θέτει έτσι πια την εταιρεία της Silicon Valley σε άμεσο ανταγωνισμό με την Apple. Από την άλλη πλευρά, κλιμακώνει τις πιέσεις προς τους υπόλοιπους κατασκευαστές smartphones και tablet PCs, όπως η Research In Motion και η Nokia, που πρόσφατα συμμάχησε με τη Microsoft για την εφαρμογή software της πρώτης στα κινητά της τηλέφωνα. Η συμφωνία οπλίζει ακόμη την Google με περισσότερες από 24.000 πατέντες, τις οποίες έχει κατοχυρώσει παγκοσμίως για λογαριασμό της η Motorola, και θα της επιτρέψει την καλύτερη προστασία του Android από αθέμιτες απειλές, που ενδεχομένως να υπάρξουν στη συνέχεια από την Apple, την Microsoft και άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες.

Η εξαγορά υπερφορτίζει ακόμη το Adroid, που πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά πριν από τρία χρόνια, με στόχο να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο λογισμικό για smartphones της Apple και προσφέρεται δωρεάν στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Το Android βρίσκεται σήμερα στο 40% των smartphones που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η Google ισχυρίζεται ότι περισσότερα από 150 εκατ. συσκευές διεθνώς είναι ήδη ενεργοποιημένες με αυτό το σύστημα.

Παράλληλα, η συμφωνία επισπεύδει τις εξελίξεις που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα σημειωθούν τα επόμενα χρόνια στην παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ανθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια τα smartphones, ενδεχομένως και τα tablet PCs, θα διατίθενται δωρεάν. Την πρακτική αυτή ακολουθούν ήδη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας δωρεάν κινητά τηλέφωνα και εστιάζοντας τις πηγές των εσόδων τους από τη χρέωση των κλήσεων και των κλικ και μεταφοράς δεδομένων από το Ιντερνετ. Αποκτώντας τη Motorola, η Google, η οποία στηρίζει την κερδοφορία της στη διαφημιστική αγορά που υπάρχει στο πεδίο πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω των κινητών, των προσωπικών υπολογιστών αλλά και της τηλεόρασης, προβλέπεται να κινηθεί ταχύτερα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχουν πάντως κάποιες ενστάσεις για το πώς η Google, που παράγει λογισμικό, θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της συμφωνίας. Η συμφωνία υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί να διαχειριστεί πλέον και άλλα πεδία δραστηριότητας, όπως η λειτουργία εργοστασίων, η διαχείριση αποθεμάτων και οι σχέσεις με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ομίλους λιανικών πωλήσεων.
www.enet.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!