tromaktiko: Πρώην ρεπόρτερ της «News of the World» «καίει» τον αρχισυντάκτη της για τις υποκλοπές

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Πρώην ρεπόρτερ της «News of the World» «καίει» τον αρχισυντάκτη της για τις υποκλοπές



Λάδι στη φωτιά του ζητήματος των υποκλοπών στη Βρετανία ρίχνει επιστολή πρώην συντάκτη «News of the World» που είδε το φως της δημοσιότητας, στην οποία ο ρεπόρτερ -που έχει... καταδικαστεί και φυλακιστεί για το ίδιο ζήτημα- υποστηρίζει πως η διεύθυνση ήξερε και συζητούσε εκτενώς τις αντιδεοντολογικές πρακτικές των συντακτών.

Πρόκειται για τον πρώην συντάκτη βασιλικού ρεπορτάζ της «News of the World», Κλάιβ Γκούντμαν, που δημοσίευει η εφημερίδα «The Guardian»: Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι οι υποκλοπές είχαν την «πλήρη γνώση και στήριξη της διεύθυνσης».

Ο Γκούντμαν είχε καταδικαστεί για τηλεφωνικές υποκλοπές το 2007 -τότε, τόσο η ίδια η εφημέριδα όσο και ο όμιλος υποστήριζαν πως είχε ενεργήσει μόνος του και εν αγνοία της διεύθυνσης.

Η επιστολή φέρεται να είναι ένα από τα πολλά ντοκουμέντα που εξετάζει η κοινοβουλευτική επιτροπή και πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα.

H επιστολή είχε γραφτεί τέσσερα χρόνια πριν και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ονομαστικά τον πρώην αρχισυντάκτη Άντι Κόουλσον ως ενήμερο της πρακτικής. ο Γκούντμαν υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Κόουλσον του προσέφερε παραμονή του στην εφημερίδα, εάν δεν ενέπλεκε την NoW στη δικαστική έρευνα.

Ξανά ενώπιον των βουλευτών ο υιός Μέρντοχ;

Παράλληλα, ενώπιον της επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο ενδέχεται να κληθεί για δεύτερη φορά ο Τζέιμς Μέρντοχ, γιος του μεγιστάνα των ΜΜΕ, καθώς οι βουλευτές αναφέρουν πως με τις επόμενες καταθέσεις στελεχών έχει προκύψει ζήτημα για το «εάν ο υιός Μέρντοχ παραπλάνησε την επιτροπή».

Στην πρώτη του κατάθεση, ο Τζέιμς Μέρντοχ αρνήθηκε πως γνώριζε ότι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας υπέκλεπταν συστηματικά τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών και διασημοτήτων, κάτι όμως που διέψευσαν αργότερα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝoW. Ανάμεσά τους, ήταν ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας αλλά και μέλος του νομικού της τμήματος.

O επικεφαλής της επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου Τζον Ουίτινγκντεϊλ ανακοίνωσε την Τρίτη πως τα μέλη της «ίσως θελήσουν να θέσουν επιπλέον ερωτήσει στον Τζέιμς Μέρντοχ».

Το ενδεχόμενο δεύτερης κλήσης επιβεβαίωσε και ο Τομ Ουάτσον, μέλος της ειδικής επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φαίνεται πως προκύπτει ένα ζήτημα σχετικά με το εάν ο Τζέιμς Μέρντοχ παραπλάνησε την επιτροπή».

Αυτό που απέκλεισαν προς το παρόν και οι δύο είναι η δεύτερη κλήση του ίδιου του Ρουπερτ Μέρντοχ, που είχε καταθέσει μαζί με τον γιο του Τζέιμς στις 19 Ιουλίου. Ο πατέρας Μέρντοχ είχε αφήσει τη NoW, μαζί με άλλα ΜΜΕ που κατείχε στη Βρετανία, στα χέρια του Τζέιμς.

To ζήτημα με τον εάν η διοίκηση γνώριζε ή όχι τις αντιδεοντολογικές πρακτικές των δημοσιογράφων της NoW περιπλέκεται από επιστολή του πρώην ρεπόρτερ της Κλάιβ Γκούντμαν που δημοσίευει «Guardian»: Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι οι υποκλοπές είχαν την «πλήρη γνώση και στήριξη της διεύθυνσης».

Ο Γκούντμαν είχε καταδικαστεί για τηλεφωνικές υποκλοπές το 2007 -τότε, τόσο η ίδια η εφημέριδα όσο και ο όμιλος υποστήριζαν πως είχε ενεργήσει μόνος του και εν αγνοία της διεύθυνσης. Η επιστολή φέρεται να είναι ένα από τα πολλά ντοκουμέντα που εξετάζει η κοινοβουλευτική επιτροπή και πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!