Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες και η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του ρυθμιστικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, συνέχισαν να επηρεάζουν τις δραστηριότητες της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας. Εκτός Ελλάδας, τα έσοδα από τις δραστηριότητες της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία αλλά και από τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό, σημείωσαν μικρότερο ποσοστό μείωσης σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.
Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν στα ¤851,6 εκατ. το ΒΆ τρίμηνο του 2011, μειωμένα κατά 7,6%, σε σχέση με ¤921,3 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, το χαμηλότερο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καθώς και στις σημαντικές προσπάθειες συγκράτησης του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες. Στο τρίμηνο ο ΟΤΕ επιβαρύνθηκε από χρεώσεις ¤10,0 εκατ. που σχετίζονται με τη μείωση προσωπικού και τα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης (¤2,5 εκατ. για εργαζόμενους στις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, ¤0,3 εκατ. για εργαζόμενους των δραστηριοτήτων κινητής τηλεφωνίας και ¤7,2 εκατ. για εργαζόμενους της RomTelecom). Από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει 99 εργαζόμενοι από την σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος, 1.447 από την σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και 438 από τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότεροι εργαζόμενοι πρόκειται να αποχωρήσουν κατά το υπόλοιπο του έτους από τις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο των ήδη εκτελουμένων προγραμμάτων αποχώρησης προσωπικού.
Οι χρεωστικοί τόκοι ανήλθαν στα ¤68,5 εκατ. το τρίμηνο, σε σχέση με ¤97,1 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, όπου συμπεριλαμβανόταν και μια χρέωση ¤18,6 εκατ. για ένα άτοκο δάνειο προς το ταμείο αρωγής ΟΤΕ.
Ο Όμιλος σημείωσε καθαρά κέρδη ¤62,2 εκατ. το τρίμηνο, σε σχέση με τις καθαρές ζημίες ¤60,8 εκατ. το ΒΆ τρίμηνο του 2010. Στο ΒΆ τρίμηνο του 2010, τα καθαρά κέρδη επιβαρύνθηκαν με έναν έκτακτο φόρο εισοδήματος ¤97 εκατ. και έναν φόρο στα μερίσματα ύψους ¤19 εκατ., που επιβλήθηκε από το Ελληνικό κράτος.
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν, το ΒΆ τρίμηνο του 2011, κατά 34%, σε σχέση με το ΒΆ τρίμηνο του 2010 και ανήλθαν στα ¤136,4 εκατ. Οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ως ποσοστό των εσόδων του Ομίλου, το ΒΆ τρίμηνο του 2011, ήταν 10,9%, σε σχέση με 15,2% το ΒΆ τρίμηνο του 2010. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε ¤52,2 εκατ., ¤19,2 εκατ. και ¤60,1 εκατ., αντίστοιχα.
Στο τρίμηνο οι καθαρές ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες του Ομίλου ανήλθαν στα ¤322,0 εκατ., σε σχέση με ¤175,1 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Αυτό οφείλεται στους χαμηλότερους φόρους και στις ελαττωμένες πληρωμές για προγράμματα πρόωρης αποχώρησης σε σχέση με το ΒΆ τρίμηνο του 2010, καθώς και στη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης του Ομίλου.
www.greekfinanceforum.com