όνειρο ήταν και πάει το VDSL και το γρήγορο Internet των 50 Mbps. Μέχρι νεωτέρας και μέχρι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επανακαθορίσει τη στάση της απέναντι στον Οργανισμό.
Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε στο conference call ότι μετά από την τελική απόφαση της ΕΕΤΤ για το VDSL, ο ΟΤΕ σταματά τις επενδύσεις στο εν λόγω δίκτυο νέας γενιάς, αφού η ΕΕΤΤ ακόμη και την πιλοτική διάθεση των υπηρεσιών αυτών στη λιανική αποφάσισε να την ρυθμίσει.
Ο ΟΤΕ είχε εδώ και καιρό εκφράσει την αντίδρασή του στη στάση της ΕΕΤΤ, θεωρώντας ότι λειτουργεί μονομερώς υπέρ των ανταγωνιστών του, οι οποίοι στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τέτοιες εκτεταμένες επενδύσεις, ενώ παραμένει στα χαρτιά και το έτερο φιλόδοξο πλάνο για τη δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα κτήρια.
Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε ότι...
«δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε δει αλλαγή από πλευράς του ρυθμιστή, αν και έχει υπάρξει έγκριση κάποιων προγραμμάτων σε λογικό χρόνο». Για να συμπληρώσει ότι αυτά τα προγράμματα που «περνάνε» από την κρησάρα της ΕΕΤΤ δεν είναι αυτά που θα ήθελε ο Οργανισμός για να κάνει ανταγωνιστική εμπορική πολιτική. «Σημασία έχει να εγκρίνουν ανταγωνιστικά πακέτα, αλλιώς δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση στην αγορά», επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.
Και έδωσε και παράδειγμα, λέγοντας ότι πρόσφατα πήγε στην ΕΕΤΤ ένα σχετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο απέτυχε στο μοντέλο της κατά 0,01% και δεν το ενέκρινε. «Αυτό δείχνει ποιες είναι οι προθέσεις και πόσο δίκαια ρυθμίζουν τον ΟΤΕ», κατέληξε.
Κατά της ΕΕΤΤ έβαλε και η διοίκηση της Deutsche Telekom, με τους Γερμανούς να κάνουν λόγο για λήψη «ακατανόητων αποφάσεων», χαρακτηρίζοντάς την «επιθετική σε κάθε επένδυση».
Η γραμμή πίστωσης
Οι αναλυτές ρώτησαν την διοίκηση του ΟΤΕ για τη γραμμή ρευστότητας που αξιοποίησε πλήρως, αντλώντας στις 13 Ιουλίου τα εναπομείναντα 300 εκατ. ευρώ από το credit facility line των 900 εκατ. ευρώ. Και ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Kevin Kopp απάντησε ότι ο Οργανισμός ήθελε να διασφαλίσει την πρόσβασή του σε αυτά τα κεφάλαια.
Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πάντως, ότι η απόφαση για να «τραβήξει» ο ΟΤΕ αυτή τη ρευστότητα ελήφθη αρχές Ιουλίου, όταν η εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν κάτι παραπάνω από μαύρη και πριν ανακοινωθεί το πακέτο διάσωσης της ΕΕ. Υπό τον φόβο ότι οι 16 τράπεζες που του είχαν εγκρίνει την γραμμή πίστωσης (εκ των οποίων 8 ελληνικές) πιθανόν να αποτραβούσαν τα κεφάλαια εάν η χώρα οδηγείτο σε χρεοκοπία.
Το επιτόκιο δανεισμού ήταν Euribor + spread 5%, ενώ ανάδοχοι ήταν η Alpha Bank, η Barclays, η EFG Eurobank, η HSBC και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο ΟΤΕ είχε αρχικά αντλήσει 600 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 900 εκατ., για να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που ωρίμαζε προ μηνών.
Εργασιακά
Για τα εργασιακά και τις διαπραγματεύσεις με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, θέματα που επίσης απασχόλησαν τους αναλυτές, ο κ. Τσαμάζ ήταν σαφής: «Οι προτεραιότητές μας παραμένουν αμετάβλητες. Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε τρόπους μείωσης του κόστους». Όμως, απέφυγε να προβλέψει την έκβαση των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να δηλώσει αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά ανέφερε ότι από πλευράς συνδικαλιστών έχει εισπράξει την πρόθεση ότι επιθυμούν να βρεθεί κάποια λύση, από κει και πέρα τίποτα παραπάνω.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η σταθερή τηλεφωνία του ΟΤΕ αντιστοιχεί στο 61% του συνολικού μισθολογίου του ομίλου, ενώ για το όφελος από τις περικοπές επιδομάτων και άλλων παροχών που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο η εκτίμηση είναι ότι στα επόμενα τρίμηνα θα αποτυπωθεί καλύτερα στα μεγέθη και στο τέλος του έτους θα ανέλθει σε 32 εκατ. ευρώ.
satleo.gr