tromaktiko: Αστρονόμοι – ανακάλυψαν 16 Super-κλώνους της Γης!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Αστρονόμοι – ανακάλυψαν 16 Super-κλώνους της Γης!



Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν χθες πως ανακάλυψαν 50 νέους πλανήτες, στους οποίος συμπεριλαμβάνονται και 16... επονομαζόμενες Super-Earths, ‘αντίγραφα’ δηλαδή σε κάποιο σημείο του πλανήτη Γη που θα μπορούσαν αν είναι κατοικήσιμα…Η ύπαρξη αυτών των εξωπλανητών, έξω από το ηλιακό μας σύστημα έχει αναφερθεί στο συνέδριο Extreme Solar Systems που έγινα στο Wyoming των ΗΠΑ και στους χώρους του Grand Teton National Park.

Οι αστροναύτες έκαναν την ανακάλυψη με τη χρήση ενός οργάνου που ονομάζεται High Accuracy Radical velocity Planet Searcher (HARPS), ένα ειδικό τηλεσκόπιο στη Χιλή. Τα τελευταία οκτώ χρόνια το όργανο βοήθησε να ανακαλυφθούν συνολικά 150 νέοι πλανήτες.

Αυτοί που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ονομάζονται Super-Earths και είναι μεγαλύτεροι από τον δικό μας πλανήτη αλλά όχι τόσο μεγάλοι όπως οι “ice giant” πλανήτες. Ένας από τους κόσμους με την ονομασία HD 85512 b, έχει μάζα 3.6 φορές αυτής της γης. Είναι ένας πλανήτης που βρίσκεται τόσο κοντά στο αστέρι του που μπορεί να έχει και νερό σε υγρή μορφή liquid water, which is considered essential for life, may be present.

“Η ανίχνευση του HD 85512 b είναι μετά τα όρια του HARPS και δείχνει πως η πιθανότητα ανακάλυψης των super-earths υπάρχει σε ζώνες όπως αυτές που μοιάζουν με τη γη και τον ήλιο,” είπε ο κος Michel Mayor του Πανεπιστημίου της Γενεύης που ηγείται της ομάδας HARPS σε δήλωση.

Επισήμως η ανακάλυψη του HD 85512 b έγινε τον Αύγουστο και είναι περίπου 35 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Vela.

Η θερμοκρασία του πλανήτη υπολογίζεται σε 25 βαθμούς κΚίου αν και η αστροναύτης Lisa Kaltanegger του Max Planck Institute στη Γερμανία είπε στο The Associated Press πως είναι υγρός πλανήτης και φτάνει ακόμη και τους 49 βαθμούς Κελσίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!