tromaktiko: Εκλογές το 2013 άφησε να εννοηθεί ο Γ. Παπανδρέου

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Εκλογές το 2013 άφησε να εννοηθεί ο Γ. Παπανδρέου



«Θα προχωρήσουμε με διάλογο αλλά ασυμβίβαστοι σε σχέση με το στόχο» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας... σήμερα στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει αταλάντευτα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον «εναντίον οποιασδήποτε μειοψηφίας». Και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013».

Με τη φράση αυτή απέρριψε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και υποστήριξε πως «μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον».

Δεν παρέλειψε όμως να στείλει μαι μήνυμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αναφέρντας πως «επειδή το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να φροντίσουμε τα του οίκου μας και να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην Παιδεία και ιδιαίτερα στο θέμα των πανεπιστημίων και στις αντιδράσεις για το νέο νόμο-πλαίσιο. «Είτε το θέλουν είτε όχι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της Υγείας. Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις «μίας χούφτας ανθρώπων που είχαν μάθει να λειτουργούν μονοπωλιακά» και προειδοποίησε: «Θα είμαστε ανυποχώρητοι», ενώ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είπε ότι «δεν ξεχνάμε πελατειακές και καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος» και προειδοποίησε ότι «η στήριξη του κράτους δεν είναι λευκή επιταγή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενωτικός, απορρίπτοντας χαρακτηρισμούς όπως «παλιό», «νέο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: «Δεν θα χωρίσω μηχανιστικά τα μέλη μας. Δεν είμαι εδώ για να σταματήσω το διάλογο, να συμβιβαστώ με συντηρητικές πρακτικές. Δύναμη του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση των ιδεών, όχι των προσώπων».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν εναντίον της ΝΔ, λέγοντας ότι στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησή της σχεδόν διπλασιάστηκε το χρέος, το έλλειμμα εκτινάχθηκε και η χώρα αφέθηκε έρμαια στις αγορές.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα 37 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βασίστηκε στην πίστη ότι ένας λαός μπορεί να ορίζει τη μοίρα του και αυτό σήμερα -όπως είπε-, στις νέες συνθήκες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

«Η δικά μας παράταξη καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε» είπε κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά.»

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή του Κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, δεν παρέλειψε να δώσει και ένα τόνο αυτοκριτικής λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μερίδιο ευθύνης στο μέτρο που τα προηγούμενα χρόνια ανέχθηκε νοοτροπίες και δίστασε να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις.

Η σημερινή συγκυρία -πρόσθεσε- με πείθει για την ανάγκη να αναδειχθούν οι αρχές του σοσιαλισμού. «Δεν θεοποιούμε ούτε δαιμονοποιούμε την αγορά ούτε το κράτος» είπε. «Κριτήριο μας η δικαιότερη κατανομή του πλούτου» και «πατριωτικό για μας είναι ό,τι ενώνει και εμπνέει τους Έλληνες».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ.Παπανδρέου απευθύνθηκε προς τα μέλη του κόμματος αλλά και τους πολίτες. «Προορισμός του κόμματός μας είναι να αποδείξουμε ότι έχουμε σθένος, τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουμε τη χώρα, αλλάζοντας πρώτα τους εαυτούς μας» είπε ο κ. Παπανδρέου στα μέλη του κόμματος. Από τους πολίτες ζήτησε να μην αναπτύσσονται κινήματα ενάντια στο κράτος αλλά υπέρ του κράτους. Μάλιστα, επικαλέστηκε μια φράση που ακούστηκε στο πολιτικό συμβούλιο ότι «το κίνημα δεν πληρώνω πρέπει να μετουσιωθεί σε κίνημα δεν λαδώνω».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!