Παράλληλα, ο Αζόζ έκανε γνωστό πως η κεντρική τράπεζα --τον Απρίλιο ή τον Μάιο, που ο Καντάφι παρέμενε ακόμη στην εξουσία-- πούλησε το 20% των αποθεμάτων χρυσού που διέθετε, δηλαδή 29 τόννους, αξίας 1,7 δισεκατομμυρίου δηναρίων, για να υπάρξει ρευστότητα και να καλυφθούν οι μισθοί.
«Ο χρυσός ρευστοποιήθηκε για να πληρωθούν οι μισθοί και να υπάρξει ρευστότητα, ειδικά στην Τρίπολη», δήλωσε ο Αζόζ.
Σύμφωνα με πηγές του νέου καθεστώτος, ο χρυσός πωλήθηκε σε εμπόρους εντός της χώρας και οι συναλλαγές έγιναν σε δηνάρια. Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας, έκτοτε ο χρυσός έχει βγει από τη χώρα, κυρίως προς την Τυνησία.
Σύμφωνα με τον Αζόζ, οι συνολικοί πόροι που έχει στην διάθεσή της η κεντρική τράπεζα είναι σήμερα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 90 δισεκατομμύρια βρίσκονται στο εξωτερικό.
Νωρίτερα σήμερα ο Μουάμαρ Καντάφι, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης, που διαφεύγει μετά την πτώση του προπυργίου του στην Τρίπολη την 23η Αυγούστου, δήλωσε σε νέο ηχητικό μήνυμά του ότι θα εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων, τους οποίους χαρακτήρισε «λαθρέμπορους» και «ψεύτες»--την ώρα που τα τελευταία του προπύργια πολιορκούνται από το νέο καθεστώς.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έστειλε χθες απεσταλμένους στο Νίγηρα ζητώντας να εμποδιστεί ο Καντάφι να διαφύγει μέσω της χώρας αυτής. Οι αρχές στη Νιαμέι διαβεβαίωσαν ότι ο συνταγματάρχης δεν βρίσκεται στη χώρα και ότι οι οχηματοπομπές που διήλθαν από το έδαφός της τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι ανέφεραν ΜΜΕ.
Εξάλλου, το NATO ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 113 πτήσεις χθες, 40 εκ των οποίων συμπεριέλαβαν αναγνωρίσεις και επιθέσεις σε στόχους. Επλήγησαν μεταξύ άλλων επτά θωρακισμένα οχήματα στη Σύρτη και δεκαοκτώ συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος στην Ουάνταν. Αφότου το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ανέλαβε την διοίκηση των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λιβύη την 31η Μαρτίου, τα αεροσκάφη του έχουν πραγματοποιήσει 21.893 πτήσεις, ανάμεσά τους 8.220 που συμπεριέλαβαν πλήγματα.