tromaktiko: Να 'φάμε' την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μαζί αγαπητέ μαγαζάτορα …

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Να 'φάμε' την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μαζί αγαπητέ μαγαζάτορα …



Πολύς ντόρος γίνεται με την αύξηση του ΦΠΑ.

Ναι ναι, δίκιο έχετε, φορομπηχτικό είναι το μέτρο, σε εποχές που γινόμαστε (με διάφορους τρόπους) ‘φτωχότεροι’ όλοι μας, αυτό το 23% ΦΠΑ από το 13% που ήταν μέχρι 31/8 μας έπεσε βαρύ όλους μας.
Δεν θα μπω στην διαδικασία να αναλύσω το ποιος κόβει και ποιος δεν κόβει αποδείξεις, ποιος φοροδιαφεύγει δηλαδή και ποιος όχι, γιατί άμα αρχίσω … το τι έχει να γράψει το πληκτρολόγιο μου δεν λέγεται.

Σε αυτό που θέλω να αναφερθώ όμως, που στο οποίο δεν συμφωνώ, είναι η στάση των επιχειρηματιών και των μαγαζάτορων που έχουν φέρει την καταστροφή ρε παιδιά.

Άκουσα και κάτι παραδείγματα αυξήσεων στα αγαθά που θα πωλούν από αύριο, που μπορώ να πω με εξόργισαν (και ήταν η αιτία να γράψω).
Για παράδειγμα σε ρεπορτάζ αθηναϊκού καναλιού βγήκε εστιάτορας και είπε ότι το σουβλάκι από 2 euro θα το πωλεί 2,80 τώρα με το νέο ΦΠΑ, ενώ ο καφές από 2 euro θα πάει 2,5 euro.

Για καθίστε ρε μάγκες, απλή αριθμητική γνωρίζετε ή έχετε ξεφύγει γενικότερα? τι άλλο να πω … εκτός και αν μας περνάτε για μακακες!!

Όποιος κάνει υπέρμετρη αύξηση κύριοι στα προϊόντα του, εγώ δεν θα ξαναπάω στο μαγαζί του να αγοράσω, σας το λέω από την αρχή για μην μαλώνουμε αργότερα, και πάμε να το τεκμηριώσω γιατί.

Έστω ότι ένα προϊόν (φαγητό ας πούμε), σε έναν λογαριασμό που έκανα, ήταν 10 euro.

Μέχρι εχθές (31/8), το τμήμα από τα 10 euro (που πλήρωσα εγώ ο καταναλωτής) και που αποτελούσε ΦΠΑ (13%) ήταν 1,15 euro (που και θα αποδοθεί στο κράτος ως φόρος).
Στην τσέπη του καταστηματάρχη δηλαδή μπαίνανε τα 8,85 (τα υπόλοιπα είπαμε είναι φόρος και πάνε στο κράτος)

Θεωρούμε λοιπόν ότι η πραγματική κοστολογημένη αξία του υποτιθέμενου αγαθού που αγόρασα (από τον μαγαζάτορα) είναι 8,85 γιατί τα υπόλοιπα είναι (επαναλαμβάνω) φόρος και (ελπίζω) ότι αποδίδονται στο κράτος.

Από σήμερα, αν ο μαγαζάτορας βαρύνει με όλη αυτή την αύξηση του ΦΠΑ (που διαφωνώ), τους τελικούς καταναλωτές, αντί για 10 euro που πληρώναμε μέχρι εχθές, τώρα θα πρέπει να πληρώσουμε 10,88 euro. [(10 euro/1,13) + 23% τo νέο ΦΠΑ].
(συμφωνούμε φίλοι μαγαζάτορες ή να ξαναπάμε στην Τετάρτη δημοτικού να κάνουμε αριθμητική?)

Για να το πάω παρακάτω το θέμα, και να πω την άποψη μου τελικά, εγώ λέω ότι θα πρέπει να επωμιστούμε μαζί αυτή την αύξηση αγαπητέ καταστηματάρχη.

Θέλω να πω δηλαδή, ότι η ‘κρίση’ της αύξησης του ΦΠΑ πρέπει να μας βρει και τους δυο, και να την αντιμετωπίσουμε μαζί και από κοινού.

Δηλαδή να την φάμε μισή μισή την αύξηση ρε αδερφέ !!
Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Θα μειώσεις και εσύ το κέρδος σου, θα βάλω και εγώ το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Αν συμφωνείς (που το εύχομαι) πάμε να κάνουμε την σχετική αριθμητική (αγαπητέ καταστηματάρχη) για να δούμε το πόσο θα είναι αποδεκτή από εμάς του καταναλωτές η αύξηση στην τιμή των αγαθών που μας πωλείς, με τον νέο ΦΠΑ που μας βρήκε και τους δυο.

Πάμε λοιπόν
Από τα 10 euro είπαμε, η καθαρή αξία είναι 8,85. (αυτό που έβαζες στην τσέπη)
Αν βάλω 23% στο 8,85 πάει στο 10,88, δηλαδή η διαφορά μεταξύ παλαιάς τιμής πώλησης και νέας τιμής πώλησης με το νέο ΦΠΑ είναι 0,88.
(10 που πούλαγες πριν, 10,88 που βγαίνει με το νέο ΦΠΑ) = 0,88

Αν μοιράσουμε την διαφορά (όπως προτείνω εγώ), δηλαδή να επωμιστούμε από 0,44 ο καθένας (στα 10 euro), τότε το προϊόν που μου πούλαγες μέχρι εχθές 10 euro από σήμερα θα είναι ‘αποδεκτό’ να μου το πουλάς 10,44 euro.

Ναι το ξέρω, το κέρδος σου θα μειωθεί, αλλά τι να σου κάνω, κρίση έχουμε, θα επιβιώσει όποιος έχει τις χαμηλότερες τιμές, κάνε και εσύ το κουμάντο σου όπως το κάνω και εγώ.

Άλλωστε δεν έχασε η βενετιά βελόνι, εκεί που έβαζες στα 10 euro τα 8,85 στην τσέπη, με τα δικά μου μαθηματικά αλλά και την παραδοχή του μισά – μισά θα βάζεις στην τσέπη 8,49.
Δηλαδή συζητάμε για μια μείωση στις τιμές σου της τάξης του 4%

Να πληρώσω και εγώ κάποια αύξηση, βάλε και εσύ πλάτη 4% να δούμε τι θα γίνει στο τέλος.

Σκέψου και εμένα, αν πάω σε ένα εστιατόριο, εκεί που πλήρωνα 100 euro ας πούμε, τώρα θα πρέπει πληρώνω 104,4 euro.

Τι λες αγαπητέ καταστηματάρχη?? Για σκέψου το λίγο...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!