tromaktiko: Ο ΚΟΤ «πετά» 300 σκάφη εκτός της μαρίνας Λάρνακας

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΚΟΤ «πετά» 300 σκάφη εκτός της μαρίνας Λάρνακας



Η απόφαση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού να προβεί σε σταδιακή “έξωση” 300 περίπου ιδιοκτητών σκαφών από τη μαρίνα Λάρνακας, προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις από μέρους τους.
Σύμφωνα με επιστολή που ήδη έλαβαν περίπου οι μισοί και που θα λάβουν σύντομα οι υπόλοιποι, καλούνται να βγάλουν εκτός νερών της Μαρίνας μέχρι αύριο 7 Σεπτεμβρίου, ενώ από την ημερομηνία αυτή θα διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στα σκάφη τους, ενώ οι αποβάθρες που οδηγούν στα σκάφη τους θα φραγούν με κάγκελα.

Το μέτρο, σύμφωνα με την επιστολή, αφορά την αφαίρεση των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων αποβαθρών, οι οποίες σύμφωνα με επιπρόσθετες πληροφορίες της εφημερίδας μας, θα αντικατασταθούν με πλωτές αποβάθρες.

Ωστόσο, η ενέργεια του ΚΟΤ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους επηρεαζόμενους, οι οποίοι μιλώντας χθες αποκλειστικά στον “Φ”, έθεσαν τα εξής ζητήματα:

* Ο ΚΟΤ ζητά μεν την απομάκρυνση των σκαφών μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν ενημερώνει βάσει χρονοδιαγράμματος πότε θα είναι έτοιμες οι νέες αποβάθρες, για να επαναποντιστούν τα σκάφη τους στο νερό. Επίσης, δεν τους αναφέρει πού θα τοποθετήσουν τα σκάφη τους, τα οποία είναι αδύνατο να χωρέσουν στις εγκαταστάσεις της μαρίνας.

*Κάποιοι μόλις πλήρωσαν τον Αύγουστο τα τέλη ελλιμενισμού τα οποία ανέρχονται σε 135 ευρώ το μέτρο για κάθε σκάφος και τώρα αυτά τα λεφτά θα χαθούν.

Οι επηρεαζόμενοι ανησυχούν ότι η αντικατάσταση των επικίνδυνων αποβαθρών θα πάρει αρκετό χρόνο με συνέπεια την πρόκληση σημαντικών ζημιών στα σκάφη τους, τα οποία θα παραμείνουν επί μακρόν εκτός νερού. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο γερανός στη μαρίνα της Λάρνακας δεν μπορεί να βγάζει από το νερό πέραν των έξι σκαφών και θα χρειαστεί μόνο για την εξαγωγή των σκαφών, διάστημα 50 ώς 60 εργάσιμων ημερών.

Εξοργισμένοι οι ιδιοκτήτες των σκαφών μιλούν για εμπαιγμό τους από τον ΚΟΤ, την ώρα μάλιστα που κάθε χρόνο απομυζά δεκάδες χιλιάδες ευρώ από κοντά τους. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών θα συνεδριάσουν αύριο Τετάρτη για να αποφασίσουν τη λήψη δυναμικών μέτρων, ώστε ο ΚΟΤ να αναθεωρήσει τις αποφάσεις τους. Ανάμεσα στα μέτρα που θα γίνει εισήγηση να υιοθετηθούν περιλαμβάνονται ο ναυτικός αποκλεισμός της Μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας με τα σκάφη τους. Επίσης, η μεταφορά έξω από το Προεδρικό στη Λευκωσία, όσων σκαφών δύνανται να μετακινηθούν με πλατφόρμες. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών στη μαρίνα Λάρνακας κάλεσαν το αρμόδιο Υπουργείο, να παρέμβει σήμερα προς την πλευρά του ΚΟΤ για να αναστείλει τα μέτρα που προγραμματίζει αύριο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!