tromaktiko: Με ρυθμό 5%, ίσως και λίγο περισσότερο, θα υποχωρήσει η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία φέτος

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Με ρυθμό 5%, ίσως και λίγο περισσότερο, θα υποχωρήσει η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία φέτος



Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 5%, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου, ενώ κατέστησε σαφές... πως δεν τίθεται ζήτημα επιβολής πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων, σημειώνοντας πως αυτό που προέχει είναι η πλήρης εφαρμογής των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα και έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή.

«Όταν η ύφεση είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τότε -πρέπει να- είναι αυτόματη η αναπροσαρμογή των στόχων ως προς το έλλειμμα», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απλώς έγιναν συζητήσεις. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα η ύφεση το 2012 να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της οικονομίας.

«Εάν εφαρμόσουμε όσα έχουμε ψηφίσει, τότε θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές». Ωστόσο, τόνισε πως «εξίσου μεγάλη σημασία έχει να εκτελούνται οι αποφάσεις των οργάνων της ευρωζώνης». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων, εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων. Αυτό που χρειάζεται, όπως είπε, είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνημένα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε με έμφαση πως δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών έγιναν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, λέγοντας μάλιστα πως όλα όσα διάβασε και άκουσε δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. «Εκτιμούμε πολύ τη συμβολή των στελεχών της τρόικας, μας βοηθούν πάρα πολύ με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό «να έχουμε μία τέτοιου επιπέδου τεχνική βοήθεια». Όπως επισήμανε, η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου. Αυτό το 10ήμερο, προσέθεσε, θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού.

Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση σημείωσε ότι «αν οι πολίτες βοηθήσουν τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο φορολογικό σύστημα». Η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να ξεκινά, αλλά να καταλήγει στους συντελεστές, τόνισε. «Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα», πρόσθεσε. Αναφερόμενος δε στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, σημείωσε πως η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση, είπε. «Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!