tromaktiko: «Χρεοκοπία αλλά εντός ευρώ» βλέπουν 50 οικονομολόγοι...

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

«Χρεοκοπία αλλά εντός ευρώ» βλέπουν 50 οικονομολόγοι...



Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι...
η Ελλάδα μάλλον θα χρεοκοπήσει εντός 12μήνου, αλλά δύσκολα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη τις τελευταίες δύο ημέρες σε δείγμα περισσότερων από 50 οικονομολόγων σε ολόκληρη την Ευρώπη προέκυψε πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας στο 65%, με τους μισούς από τους ερωτηθέντες αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε έναν χρόνο από τώρα. Ο Peter Dixon, οικονομολόγος στην Commerzbank δήλωσε ότι “Με δεδομένη την έλλειψη μέτρων για να διασφαλιστεί συνεχής παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, η χρεωκοπία μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθεί η πίεση που συσσωρεύεται στις αγορές”.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η πιθανότητα να βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης διαμορφώνεται μόλις στο 18%, σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση των αναλυτών.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το swap θα προσελκύσει το 70-80% των ιδιωτών επενδυτών, ποσοστό χαμηλότερο από τον στόχο του 90% που έχει θέσει η Αθήνα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η λύση των ευρωομολόγων, που θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ως η μόνη εναλλακτική λύση στην κρίση χρέους, συγκεντρώνει πιθανότητα υλοποίησης στο 40%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ουσιαστικά απαγορεύει στο Βερολίνο να συναινέσει στα ευρωομόλογα.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!