Η διάκριση σημαντική καθώς τα θέματα ήταν δύσκολα και οι συμμετοχές πολλές ενώ για πρώτη φορά ένα από τα δύο χάλκινα μετάλλια τα κέρδισε κοπέλα.Παρόλο που η φετινή Ολυμπιάδα είχε δυσκολότερα θέματα από άλλες χρονιές και λιγότερες βραβεύσεις και οι 5 μαθητές της ελληνικής ομάδας βραβεύτηκαν. Για παράδειγμα όπως αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης «Ο πρώτος χρυσός μαθητής - από την Τσεχία - επέλυσε μόλις το 77% των θεμάτων, ενώ ο περσινός χρυσός μαθητής είχε λύσει το 90%».
Επιπλέον, η ελληνική συμμετοχή πέρασε χώρες που παραδοσιακά κέρδιζαν πολλά μετάλλια όπως είναι η Ρουμανία και η Βραζιλία.
Ειδικότερα, οι δυο χάλκινοι μαθητές είναι ο Γιώργος Λιούτας, τελοιόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, ο οποίος είχε βρεθεί και στην περσινή Ολυμπιάδα στην ίδια θέση του βάθρου και η Δέσποινα Παζούλη, τελειόφοιτη του 3ου ΓΕΛ Δράμας. Η 18χρονη Δέσποινα είναι η πρώτη Ελληνίδα μαθήτρια που βραβεύεται στο διαγωνισμό. Και οι δύο κατάφεραν εκτός από το να διακριθούν να περάσουν και στην σχολή που επιθυμούσαν στο τμήμα φυσικής του ΑΠΘ και μάλιστα από τους πρώτους. Θέσαμε δύο σημαντικούς στόχους - τις πανελλαδικές και την Ολυμπιάδα - που δεν επείχαν χρονικά μεταξύ τους, τους οποίους τελικά πετύχαμε. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά ούτε και δύσκολη, γιατί πραγματικά είναι κάτι που αγαπάμε πολύ και θέλαμε να κάνουμε» ήταν τα λόγια του Γιώργου Λιούτα.
Οι δύο χάλκινοι μαθητές συγκέντρωσαν περίπου το 67% της βαθμολογίας στο σύνολο των δοκιμασιών της Ολυμπιάδας. Τιμητικές διακρίσεις για την βαθμολογία τους έλαβαν επίσης ο μαθητής της Β’ τάξης του 26ου ΓΕΛ Αθήνας, Μάνος Βουρλιώτης, ο τελειόφοιτος ιδιωτικού λυκείου από την Καλαμάτα, Στέφανος Τύρος και ο μαθητής Β΄ τάξης του ΓΕΛ Δοξάτου Δράμας, Πάρης Τζιτζιμπάσης. Την ελληνική αποστολή συνόδευσαν και προετοίμασαν, εκτός από τον κ. Σειραδάκη, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Χαράλαμπος Βάρβογλης και Κωνσταντίνος Μελίδης, ο Φυσικός Χρήστος Ξενάκης και οι φοιτητές Φυσικής, Γιώργος Βαλογιάννης, Άγγελος Τσιάρας, Παναγιώτης Ιωαννίδης και Χρύσα Αβδελλίδου.
Η Ολυμπιάδα Αστροφυσικής και Αστρονομίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Φέτος συμμετείχαν 27 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 140 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο. Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στην Βραζιλία, τον Αύγουστο του 2012.
πηγή:Tvxs.gr