Όπως εξήγησε η Κομισιόν, «πολλοί καλλιτέχνες αρχίζουν τη σταδιοδρομία τους σε νεαρή ηλικία και η τρέχουσα προστασία των 50 ετών συχνά δεν προστατεύει τις ερμηνείες τους για όλη τη ζωή τους, αντιμετωπίζουν δηλαδή μείωση εισόδων στο τέλος της ζωής τους».
Είναι ακόμη εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων ανάμεσα στις δισκογραφικές και τους καλλιτέχνες μετά τα 50 χρόνια.
Το BBC αναφέρει ότι η αλλαγή αφορά τις ηχογραφήσεις σε στούντιο τα δικαιώματα των οποίων που ανήκουν στις δισκογραφικές εταιρείες.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, δηλαδή ως το τέλος της δεκαετίας, θα έβγαιναν εκτός προστασίας και θα γίνονταν κοινό κτήμα, μεταξύ άλλων, τα έργα των Beatles, των Rolling Stones και των Who που εξακολουθούν να είναι δημοφιλή και ακόμα και σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων και η καταβολή χρημάτων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Υπέρ της επιμήκυνσης είχαν ταχτεί μουσικοί όπως ο Κλιφ Ρίτσαρντς και άλλοι με παραγωγή στις δεκαετίες του 1960 που σύντομα θα έχαναν τα εισοδήματα από τα πνευματικά δικαιώματα μέσω των πωλήσεων ή της ραδιοφωνικής μετάδοσης.
Η απόφαση είναι «προφανώς θετική» για τους μουσικούς εξήγησε ο Μικ Τζάγκερ στο BBC.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν επικριτές αυτής της κίνησης, ελάχιστοι και μάλλον προβεβλημένοι καλλιτέχνες θα ωφεληθούν.