tromaktiko: Δώδεκα χρόνια από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Δώδεκα χρόνια από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου



«Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 στις 14:57, τοπική ώρα, σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε 18χλμ. Β.Δ. της Αθήνας, με επίκεντρο την Πάρνηθα».
Αυτό μετέδιδαν σύσσωμα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία στιγμές μετά τον όλεθρο...
143 νεκροί, 700 τραυματίες, 40.000 άστεγες οικογένειες και χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια. Αυτός ήταν ο τραγικός απολογισμός του σεισμού των 5,9 Ρίχτερ που χτύπησε σαν σήμερα, το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 14:57. Στιγμές πριν την καταστροφή, ακούστηκε ένας υπόκωφος θόρυβος. Στη συνέχεια άρχισε η γη να τρέμει και όλα τα άλλα πέρασαν στην ιστορία, αφήνοντας πίσω, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που συγκλόνισαν τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση.

Προσπαθώντας να συνέλθουν από το σοκ και τον πανικό οι εκατομμύρια κάτοικοι των Αθηνών, ερχόντουσαν τα πρώτα μαντάτα από τα ραδιόφωνα, κυρίως, καθώς ακολούθησε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά τη δόνηση. Πτώσεις κτιρίων, καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος στις περιοχές περιμετρικά της Πάρνηθας και η τραγικότερη είδηση, οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς.

Η 7η Σεπτεμβρίου, είναι ημέρα μνήμης, θλίψης και οργής για τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Για τους ανθρώπους που έγιναν θύματα εγκληματικών αμελειών και κακοτεχνιών, ενόχων που ποτέ δεν πλήρωσαν. Αξέχαστες οι τραγικές εικόνες των ηρώων της ΕΜΑΚ, οι οποίοι με τη βοήθεια συνεργείων από δεκάδες χώρες, έψαχναν για μια ένδειξη ζωής στη Ρικομέξ στο εργοστάσιο του Φουρλή, στη Φαράν και στα δεκάδες κτήρια και σπίτια που έγιναν μια άμορφη μάζα από συντρίμμια.

Πρώτες στιγμές μετά τον σεισμό. Πανικός σε όλη την Αθήνα! - Πλατεία Κλαυθμώνος
Καπνικαρέα -Ερμού
Τη δόνηση όπως την κατέγραψαν οι σεισμογράφοι
Καταστροφές κτιρίων
Ακόμα και στον Πειραιά, άφησε τα ίχνη του ο εγκέλαδος...
Η 4όροφη πολυκατοικία της οδού Τήνου
Εργοστασίο Φαράν
Νηπιαγωγείο στο Μενίδι
Κατάρρευση πολυκατοικίας και super market στη Ν. Φιλαδέλφια
Εργοστάσιο Φουρλής
Και τη νύχτα, συνέχιζαν τις προσπάθειές τους οι ηρωικοί διασώστες
Ρικομέξ. Όνομα συνώνυμο με την τραγωδία της 7ης Σεπτεμβρίου
Δύο μέρες μετά τον σεισμό, ήρθε ο απεγκλωβισμός της Εύας Βασιλοπούλου
Αμέσως μετά την καταστροφική δόνηση, στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση για να έχουν οι άστεγοι μια προσωρινή στέγη. Με τις κλίνες των ξενοδοχείων να μην επαρκούν, η λύση δόθηκε με τα αντίσκηνα…
Στο Μενίδι έξω απο το Δημαρχείο...
Στο γήπεδο του Μενιδίου
Και στο γήπεδο του Αχαρναϊκού

 newsbomb.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!