tromaktiko: 7 μνημεία της Μάνης θύματα της κρίσης

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

7 μνημεία της Μάνης θύματα της κρίσης




Ο δήμος Ανατολικής Μάνης ζητά την διαχείριση από τον Γερουλάνο
Σπήλαια Δυρού, Σπηλιά του Άδη, Ναός Ποσειδώνα, Ρωμαϊκό Θέατρο Γυθείου, Κάστρο Μαίνης στο Μέζαπο, Κάστρο Πασσαβά, Κάστρο Κελεφάς: Επτά μοναδικά μνημεία της Ανατολικής Μάνης κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας της αδιαφορίας και αδυναμία της πολιτείας να τα διαχειριστεί και να τα συντηρήσει.
Αγωνιώδη έκκληση προς τον Παύλο Γερουλάνο κάνει ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ν. Ανδρεάκος, με επιστολή του μετά από Ομόφωνο Ψήφισμα της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Ο δήμαρχος ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού να παραχωρήσει την διαχείριση των μνημείων στον δήμο ώστε να αξιοποιηθούν και να σωθούν
Η επιστολή του δημάρχου ακολουθεί:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Θα μπορούσε να υποστηριχτεί βάσιμα ότι αντιπροσωπευτικά δείγματα της διαχρονικής εξέλιξης του ανθρώπου όπως η πάλη του για την επιβίωση, την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής του και την επιβολή του αργότερα στους γείτονες του, δηλαδή χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την εξέλιξη και τον πολιτισμό βρίσκονται συσσωρευμένα σε ένα μικρό χώρο ελληνικής γής όπως είναι ο Δήμος μας.
Βρίσκονται στην περιοχή μας -η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο σας ως ένα ανοικτό μουσείο- πέραν των πολλών και αξιόλογων Βυζαντινών εκκλησιών, ορισμένες από τις οποίες έχει αναστηλώσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και μνημεία που προσδιορίζουν με την ύπαρξή τους, μία μοναδικά μακρόχρονη ιστορική διαδρομή. Χωρίς να κάνουμε μνεία σε αποτελέσματα ανασκαφών που τοποθετούν την ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή μας 100.000 χρόνια πίσω και χωρίς επίσης να αναφερθούμε στις πολλές μοναδικές βυζαντινές εκκλησίες και στους δεκάδες μανιάτικους πύργους, θα αναφέρουμε συνοπτικά τα 7 μνημεία που προσδιορίζουν αυτή την εξέλιξη από την νεολιθική εποχή (6.000 π.χ.) έως την μεταβυζαντινή (1.670 μ.χ.) και προσδιορίζουν με την ύπαρξή τους 8.000 χρόνια ιστορίας.

1. Σπήλαια Δυρού (6.000 π.χ.)

2. Σπηλιά του Αδη (1.200 π.χ.)

3. Ναός Ποσειδώνα (600 π.χ.)

4. Ρωμαϊκό Θέατρο Γυθείου (100 π.χ.)

5. Κάστρο Μαίνης στο Μέζαπο (550 μ.χ.)

6. Κάστρο Πασσαβά (1.150 μ.χ.)

7. Κάστρο Κελεφάς (1.670 μ.χ.)


Δεν κάνουμε αναφορά στην ΑΙΓΙΛΑ, στα αρχαία λατομεία, στην Τευθρώνη, την Καινήπολη, στην αρχαία Πύρριχο κλπ. Εστιάσαμε στα παραπάνω 7 μνημεία διότι, πλην της Σπηλιάς του Αδη, διασώζονται ακόμη, σε καλλίτερη κατάσταση συγκριτικά με όλα τα άλλα που βρίσκονται στην περιοχή μας.
Δυστυχώς όμως και τα μνημεία αυτά αλλά και όλα τα άλλα που βρίσκονται στην περιοχή μας καταστρέφονται με το πέρασμα του χρόνου χωρίς να μπορεί η Πολιτεία που έχει την ευθύνη της διαχείρισης, διατήρησης και αξιοποίησής τους να κάνει κάτι άλλο, από το να παρακολουθεί την καταστροφή τους και την απαξίωσή τους και να κρατά πεισματικά για τον εαυτό της το «προνόμιο» αυτό. Ο δε εκφραστής της πολιτείας, οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες με τον δογματισμό που τις χαρακτηρίζει, έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την ήπια ανάπτυξη και εξέλιξη της περιοχής μας, οι δε στείρες παρεμβάσεις τους οδηγούν δυστυχώς στην αύξηση του κόστους των έργων ή και στην αδυναμία ολοκλήρωσής των π.χ. Βιολογικός καθαρισμός Γυθείου.
Η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μνημείων της περιοχής μας είναι για εμάς σαν Δήμος πρώτη προτεραιότητα. Και δεν το δηλώνουμε αυτό επειδή νιώθουμε ή είμαστε περισσότερο πατριώτες. Απλά πιστεύουμε, όπως κι εσείς, ότι το μοντέλο του να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία πέρασε ανεπιτρεπτί. Ότι ήρθε η ώρα να πάρουν οι τοπικές κοινωνίες την τύχη τους στα χέρια τους. Με νόμιμο και δημιουργικό τρόπο.
Όπως προβλέπεται από την μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του προγράμματος «Καλλικράτης», που φιλοδοξεί να χτίσει με διαφορετικό τρόπο την διοικητική οργάνωση της χώρας και να απελευθερώσει την δημιουργική πρωτοβουλία των τοπικών κοινωνιών, με κατ’ εξοχήν οχήματα τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σας ζητάμε λοιπόν, να μας παραχωρήσετε την διαχείριση των μνημείων που προαναφέραμε, με όρους και προϋποθέσεις που εσείς θα καθορίσετε. Εμείς προτιθέμεθα, τα μνημεία αυτά που έχουν ισχυρό συμβολισμό για την εξέλιξη του πολιτισμού στην περιοχή μας, να τα συντηρήσουμε, να τα αναστηλώσουμε και να τα αποδώσουμε με οργανωμένο τρόπο σε χρήση συμβατή με το χαρακτήρα τους, προκειμένου να ανατρέψουμε την τελική καταστροφή τους αλλά και να τα καταστήσουμε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης του Δήμου μας.
Η ανάδειξή τους με συγκροτημένο τρόπο δύναται να προσδώσει στην εικόνα μας ισχυρά πλεονεκτήματα. Η συνεργασία μας φυσικά στην προσπάθεια αυτή με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και τις άλλες αρμόδιες αρχές πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Επειδή τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται προκειμένου να παρέμβουμε αμέσως σε όλα τα μνημεία είναι απαγορευτικά για τα οικονομικά μας, προτιθέμεθα να διαμορφώσουμε ένα 7ετές πρόγραμμα αναστήλωσής τους και πέραν της δικής μας φροντίδας και οικονομικής συμμετοχής να απευθυνθούμε σε ελληνικές και διεθνείς ιδιωτικές χορηγίες.
Δεν ζητάμε χρήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα να γλυτώσουμε τα μνημεία του τόπου μας από την καταστροφή, και αναδεικνύοντάς τα να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Γνωρίζουμε ότι για τα δεδομένα του Δήμου το εγχείρημα αυτό που προτείνουμε είναι μεγάλο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά και οργανωμένα στην κατεύθυνση αυτή, και είμαστε βέβαιοι ότι θα στρατευτούν και άλλες δυνάμεις μαζί μας».

moriasnow.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!