Ειδικότερα, από τους 14.823 ενεργούς ιστοτόπους για τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη, πλέον του 85% δεν έχουν σχετική άδεια, αναφέρει ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών Μ. Μπαρνιέ, σε απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.
Ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι σύμφωνα με την οδηγία κατά της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΟΚΝΠΠΔ) τα κράτη μέλη και επομένως τα θεσμοθετημένα όργανα και οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν σειρά προληπτικών μέτρων, με σκοπό την αποτροπή της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οδηγία που καλύπτει ρητά και τα καζίνο.
Ωστόσο, τα κράτη-μέλη μπορούν οικειοθελώς να επεκτείνουν τους κανόνες και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όπου ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τα επιγγραμμικά (on line) τυχερά παιγνίδια.
Εκ των πραγμάτων όμως, η διαφορετική αυτή προσέγγιση προκαλεί ήδη σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών, καθώς εκείνο που θεωρείται, ή θα θεωρηθεί, νόμιμη προσφορά σε ένα κράτος μέλος μπορεί να εξακολουθεί να θεωρείται "παράνομο" (επειδή δεν έχει αδειοδοτηθεί) στο έδαφος άλλου κράτους μέλους.
Ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει ότι σε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην ΕΕ, σε μια αγορά όπου υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα των συναλλαγών, όπως προκύπτει και από την απάντηση της Επιτροπής.
Η αγορά διαδικτυακών παιχνιδιών αποτελεί πηγή δημοσίων εσόδων, ωστόσο, ενέχει και πολλές ηθικές, οικονομικές και κοινωνικές παράπλευρες συνέπειες.
Η όποια ρύθμιση της σε Ελλάδα και ΕΕ δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, προσθέτει.