tromaktiko: Bουλευτικές εκλογές στη Λετονία

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Bουλευτικές εκλογές στη Λετονία



Άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σήμερα τα εκλογικά τμήματα για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Λετονία, τη χώρα της... Βαλτικής με 2,2 εκατομμύρια κατοίκους που εξέρχεται επιτυχώς από μια βαθιά οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, ένα φιλο-ρωσικό κόμμα, το Κέντρο Αρμονίας, θεωρείται φαβορί στις εκλογές αυτές, καθώς έχει μεγάλη πιθανότητα να αποσπάσει το καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Ωστόσο το κόμμα αυτό θα δυσκολευτεί να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με άλλα πολιτικά σχήματα, κυρίως λόγω των επίσημων σχέσεων που διατηρεί με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Latvijas Fakti που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή, δίνει στο κόμμα αυτό το 21% των προθέσεων ψήφου, ενώ ακολουθούν το κόμμα της Ενότητας του κεντρο-δεξιού πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις και το νέο κόμμα της Μεταρρύθμισης που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος Βάλντις Ζάτλερς, με ποσοστό 15% το καθένα. Η Ένωση των Πρασίνων και των Αγροτών, που συμμετέχει στο νυν κυβερνητικό συνασπισμό, λαμβάνει το 9% των προτιμήσεων.

Ο Βάλντις Ζάτλερς αποφάσισε να ζητήσει τον Ιούλιο τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για τη διάλυση του κοινοβουλίου που ήταν και η αιτία για τη διενέργεια των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Αποφασιμένοι να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τις διασυνδέσεις πολιτικών με μικρό κύκλο επιχειρηματιών που χαρακτηρίζονται ολιγάρχες, οι Λετονοί στην πλειοψηφία τους είπαν "ναι" στη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα. Αμέσως μετά θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου, ενώ τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στα μεσάνυχτα. Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονται την Κυριακή το απόγευμα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!