tromaktiko: Περί πανεπιστήμιων, νομοσχεδίων, καταλήψεων...

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Περί πανεπιστήμιων, νομοσχεδίων, καταλήψεων...



Διαβαζοντας, ακουγοντας και βλεποντας τι γινεται στην χωρα μας τον τελευταιο καιρο οσον αφορα τα πανεπιστημια, αποφασισα κι εγω οπως και πολλοι αλλοι...
να εκφερω την ταπεινη μου αποψη για το ολο θεμα..
Ειμαι 20 χρονων και εδω και ενα χρονο σπουδαζω στην Αγγλια εχοντας ξοδεψει την αμεσως προηγουμενη χρονια στο ΑΠΘ. Εφυγα γιατι περασα στη σχολη δευτερης επιλογης μου, κατι που δεν ηθελα να ακολουθησω σαν επαγγελματικη σταδιοδρομια. Εν παση περιπτωσει, στην Ελλαδα το δημοσιο πανεπιστημιο ειναι ενας ξοφλημενος θεσμος. Γιατι? Γιατι κανενας (φοιτητες-διδασκοντες-κρατος) δεν το σεβεται και δεν το πονα. Παραμελημενο, βρωμικο, μιζερο. Οι μεν καθηγητες το βλεπουν ως τσιφλικι τους, οι δε φοιτητες σαν χωρο που μπορουν να κανουν οτι θελουν. Αφισες παντου, σκουπιδια, βρωμικοι τοιχοι, σπασμενα εδρανα και οι εικονες εγκαταλειψης ειναι λιγο πολυ γνωστες σε ολους οσους εχουν περασει απο ΑΕΙ/ΤΕΙ της χωρας μας. Επιτακτικη η αναγκη για αλλαγες.
Δυστυχως, η εκαστοτε κυβερνηση, χωρις καποιο σχεδιο, χωρις προετοιμασια, χωρις πλανο, πειραματιζεται πανω στην τριτοβαθμια εκπαιδευση της χωρας κατα πως την συμφερει. Τη μια η κα Γιαννακου, τωρα η κα Διαμαντοπουλου. Αλλαγες τοσο μεγαλης κλιμακας, δεν μπορουν να γινουν εν μια νυκτι.
Οσον αφορα το νομο θα σας πω τη γνωμη μου για μερικα θεματα:
1) Ασυλο
Το ασυλο οπως ειχε καταντησει τα τελευταια χρονια, ηταν μαθηματικα βεβαιο πως θα καταργουνταν καποια στιγμη. Πειτε το προβοκατσια, πειτε το οπως θελετε. Καταστρατηγηθηκε σε βαθμο αηδιας με τους υπευθυνους για αυτο να αδιαφορουν. Ας προσεχαν κατα τη γνωμη μου. Ας το περιφρουρουσαν. Και οσο για την ελευθερη διακινηση ιδεων, μια χαρα γινεται και χωρις ασυλο. Για την ελευθερη διακινηση ναρκωτικων τι εχετε να πειτε? Στην Αγγλια δεν υφισταται ασυλο κι ομως ολοι μπορουν να εκφερουν αποψεις και ιδεες στους χωρους του πανεπστημιου. Παρεπιπτοντως ουτε αστυνομιες εχουμε πανω απο τα κεφαλια μας, ουτε κανεναν. Αυτο για να δουν μερικοι πως η τριχα γινεται τριχια.
2) Ιδιώτες/Διδακτρα
Στην Ελλαδα με το που ακουμε τη λεξη διδακτρα βγαζουμε καντηλες! Στην Αγγλια τα διδακτρα ειναι της ταξεως των 3.000 λιρων ετησιως εως περυσι και με νεο νομο δοθηκε η δυνατοτητα στα πανεπιστημια να τα αυξησουν ως τις 9.000 λιρες. Ομως υπαρχει συστημα πληρωμης των διδακτρων με τη μορφη δανειου το οποιο ο φοιτητης αποπληρωνει μετα το περας των σπουδων και εφοσον εχει δουλεια με συγκεκριμενο εισοδημα. Ας μην παρουμε ομως παραδειγμα την Αγγλια. Στην Ιταλια ειναι περιπου 250-300 ευρω το χρονο, συμφωνα με ενα αρθρο που διαβαζα οταν προετοιμαζομουν να φυγω εξω. Στο κατω κατω, τα πανεπιστημια στην Ελλαδα υποχρηματοδοτουνται. Καλυτερα να βοηθουν και οι ιδιωτες και να πληρωνω απευθειας διδακτρα που ξερω οτι θα πανε οντως στο πανεπιστημιο παρα να πληρωνω φορους που φευγουν σε οπλισμους η σε μαυρες τσεπες αναλογα που θελει να επενδυσει η κυβερνηση.
3) Εκλογες πρυτανεων/Αξιολογηση
Οπως ο λαος εκλεγει ποιος θα τους κυβερνησει, ετσι και οι φοιτητες θα επρεπε να εχουν μια εκπροσωπηση στην εκλογη του πρυτανεως. Δεν το θεωρω παραλογο. Βεβαια πρεπει να εχουμε το νου μας σε περιπτωση που υπαρχουν αλισβερισια φοιτητοπατερων με τους εκαστοτε υποψηφιους για προσωπικο οφελος. Αλλωστε η διαφθορα ειναι στοιχειο της κουλτουρας του μεσου νεοελληνα. Οσον αφορα την αξιολογηση δεν καταλαβαινω προς τι το προβλημα. Το να ερθουν καποιοι καθηγητες εξωτερικου και να κρινουν τη λειτουργια της καθε σχολης, το διδακτικο της εργο, τους καθηγητες της, γιατι ειναι τοσο καταδικαστεο? Μηπως βολευει καποιους να ειναι ολα ενα ξεφραγο αμπελι οπου καθηγητες διδασκουν χωρις να ειναι επαρκεις και καταρτισμενοι, οπου τα προγραμματα σπουδων ειναι αναχρονιστικα και ξεπερασμενα σε καποιους τομεις (βιολογια, ιατρικη, κλπ), τα εργαστηρια ανεπαρκη κλπ. Αλλα οχι, ειναι εξωτερικοι παραγοντες και θα βλαψουν το δωρεαν δημοσιο πανεπιστημιο των ονειρων μας!!
4) Αιωνιοι φοιτητες.
Με τα 2 χρονια διορια ουσιαστικα βαζει θηλια στο λαιμο εκατονταδων νεων που για χιλιους δυο λογους καθυστερουν την αποκτηση πτυχιου τους. Δεν ειναι ολοι τεμπεληδες και χαραμοφαηδες κυριοι. Καποιοι δουλευουν, καποιοι ζουν μακρυα λογω οικονομικης δυσχερειας, καποιοι αντιμετωπισαν προβληματα. Προσωπικο παραδειγμα, η ξαδερφη μου απο λανθασμενη διαγνωση γιατρου νομιζε οτι εχει καρκινο στον εγκεφαλο και παρατησε τη σχολη περιμενοντας να πεθανει. Οταν αποδειχθηκε οτι ειναι απλως ενα κυστιδιο, ξεκινησε ξανα. Ομως στα 2 χρονια που εκανε να συνελθει ειχαν αλλαξει τοσα πολλα που εχει φτασει σε τελμα και ακομα προσπαθει να τελειωσει. Ανθρωποι ειμαστε, συμβαινουν διαφορα. Οι αιωνιοι φοιτητες δεν κοστιζουν σε κανεναν αφου δεν εχουν δικαιωματα (σιτιση, στεγαση, συγγραματα, πασο κλπ). Βγαλε αρθρο που να λεει οσοι μπηκαν φετος ΠΡΕΠΕΙ να τελειωσουν σε ν+2 χρονια και σε 2ν αυτοι που εργαζονται, αλλιως διαγραφονται. Και δωσε στους αλλους μεγαλυτερη διορια 3-5 χρονια αναλογα το ετος εισαγωγης τους, ωστε να ξεμπερδεψουν.
5) Παραταξεις.
Ειτε δεξιες, ειτε κεντρωες, ειτε αριστερες οι κομματικες παραταξεις ΔΕΝ εχουν καμια δουλεια μεσα στις σχολες. Χρηματοδοτουμενες απο κομματα για να περνανε τις πολιτικες τους στη φοιτητικη κοινοτητα με τα μελη τους να εποφθαλμιουν για καποια θεση σε κομματικο γραφειο η μια θεση στο δημοσιο θελοντας να γινουν χαλιφηδες στη θεση του χαλιφη. Οι μεν ΔΑΠ-ΠΑΣΠ σιχαμεροι ως το κοκκαλο με τα τραπεζακια, τα παρτυ, το κυνηγι των πρωτοετων και το αλισβερισι λογω ισχυος με τους ανωθεν. Οι δε αριστεροι ΜΑΣ (πρωην ΠΚΣ) του ΚΚΕ και πολλες αλλες αριστερες οργανωσεις με το προσχημα του αγωνα και της επαναστασης πολλες φορες επιβαλλουν με το ετσι θελω τις καταληψεις στις σχολες, με αποτελεσμα να χανονται εξεταστικες και οτι αλλο συνεπαγεται αυτο. Ολοι τους, ανεξαρτητως αποχρωσης, παρασιτα.
Στο κατω κατω, αν δεν θες καταληψη πηγαινε στην συνελευση και ψηφισε κατα. Αν ομως προτιμησες να κατσεις σπιτι σου και αποφασιστηκε καταληψη, μην γκρινιαξεις. Φταις κι εσυ.

Ακουω απο παντου την καραμελα "Γιατι δεν θες καταληψη? Λες και το πτυχιο θα σε εξασφαλισει. Εισαι προβατο κλπ" Τουλαχιστον φιλοι μου, αν εχω το πτυχιο μου, μπορω να φυγω κι εξω να αναζητησω την τυχη μου, μπορω να εχω επιλογες. Οταν ακομα παλευω να το αποκτησω δεν εχω και επιπλεον επιβαρυνω και την οικογενεια μου με παραπανω εξοδα. Δεν εχουν ολοι την πολυτελεια να σπουδαζουν μεχρι τα 30, επειδη καποιοι που την εχουν θελουν να σωσουν τον κοσμο. Αν δεν σωσεις και αν δεν αλλαξεις τον εαυτο σου πρωτα, δεν θα μπορεσεις ποτε να σωσεις και να αλλαξεις τον κοσμο σου. Και ισως ακουστει εγωιστικο, αλλα εχω ονειρα. Και αυτα τα ονειρα δεν ειναι να παλευω σε αγωνες μια ζωη για να εξασφαλισω τα συμφεροντα καποιων. Ποιοι ειναι αυτοι, δεν ξερω και δεν θελω να μαθω.

Εν κατακλειδι, οι αλλαγες χρειαζονται. ΟΧΙ ομως προχειρες, της μιας μερας, χωρις ουσιαστικη συνεννοηση. Παρτε παραδειγμα το εξωτερικο το οποιο οι περισσοτεροι φοβαστε. Αντιδρασεις για αυτο το νομοσχεδιο πρεπει να υπαρξουν. Γιατι ειναι προχειρο και καταστροφικο με την μορφη που κατατιθεται. Φοβαστε τις αλλαγες, απο οπου κι αν προερχονται. Ειναι η συνηθεια, η βολεψη που αλλαζει. Καιρος ειναι να αρχισουμε να ζουμε σαν σωστοι ανθρωποι και οχι σαν κακομαθημενα παιδακια. Ομως πρεπει να υπαρξουν αλλες μεθοδοι διαμαρτυριας. Η καταληψη και οι πορειες εχουν υποστει καταχρηση, δεν συγκινουν πια κανεναν και εχουν καταντησει γραφικες και παρωχημενες.

Στην Ελλαδα εχουμε μαθει στην υπερβολικη ελευθερια, στην υπερβολικη απαιτηση των δικαιωματων μας ξεχνωντας ομως οτι εχουμε και υποχρεωσεις απενταντι σε πολλους αλλους. Και οπως εχει αποδειχθει πολλες φορες η υπερβολικη ελευθερια οδηγει στην ασυδοσια. Μηπως λοιπον τελικα γιναμε ασυδοτοι?

Και σας παρακαλω πια, σταματηστε να βριζετε τους αριστερους για τα παντα. Απο το ασυλο και τις καταληψεις και απο τη λαθρομεταναστευση εως την κλιματικη αλλαγη φταινε οι αριστεροι! Επιτρεψτε μου να σας υπενθυμισω οτι την χωρα μας την εχουν φερει σε αυτο το σημειο δεξιες και υποτιθεμενες σοσιαλιστικες κυβερνησεις. Σοκαριστικο ε?

Αναγνώστρια
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!