tromaktiko: Η Ελλάδα που βραβευόταν

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα που βραβευόταν



Με τον Σεφέρη ή με τον Ελύτη; Σχηματικά, αυτή ήταν η… προαιώνια απορία όσων δίσταζαν να... επιλέξουν ανάμεσα σε δυο από τους σημαντικότερους Έλληνες που κέρδισαν την αναγνώριση και τον σεβασμό της ανθρωπότητας, τον προηγούμενο αιώνα. Με έργο και προσφορά, που ξεπέρασε τα γεωγραφικά και χρονικά σύνορα, αγγίζοντας το συναίσθημα αλλά και τη σκέψη ολόκληρων γενεών και κοινωνιών.

Η απάντηση στην απορία είναι φυσικά… και με τον Σεφέρη, και με τον Ελύτη. Γιατί η Ελλάδα δεν είχε ποτέ περιθώρια να εξαιρεί και να απομονώνει τα έργα της διανοίας. Πόσο μάλλον η σημερινή Ελλάδα, η χώρα που απώλεσε την εθνική κυριαρχία της, κινδυνεύει με οικονομική χρεοκοπία, καιέχει ήδη κηρύξει «στάση πληρωμών», στις τέχνες, τα γράμματα, τη διανόηση, την ηθική.

Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971, προτού δηλαδή η χούντα καταρρεύσει, ο Γιώργος Σεφέρης έφευγε από τη ζωή. Είχε δώσει τους αγώνες του, και σκόπευε να δώσει κι άλλους. Όπως θα έδινε και σήμερα. Για να μας θυμίσει με τον δικό του λόγο, το έργο και το παράδειγμα ζωής του, ότιυπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Που αξίζει, δημιουργεί, πρωταγωνιστεί, επιβραβεύεται. Με Νόμπελ λογοτεχνίας και όχι μόνο. Η δική του Ελλάδα. Και του Ελύτη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!