Συγκεκριμένα, η “φίλη” μας Άντζελα δήλωσε ότι “από τεχνικής και νομικής πλευράς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Αλλά επίσης δεν σκέφτομαι αυτή την πιθανότητα επειδή θα μπορούσαμε να πυροδοτήσουμε ένα ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα”.
Λοιπόν θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στην κυρία Μέρκελ αυτό που ουσιαστικά φωνάζουμε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, από αυτήν την στήλη και γενικά από αυτό το site, ότι πολύ απλά αν συνεχίσει η Γερμανία και οι “σύμμαχοι” της (κυρίως η Ολλανδία, η Φιλανδία και δευτερευόντως η Αυστρία), την ίδια πολιτική της λογικής της επιβολής του “4ου οικονομικού ράιχ”, σε πολύ λίγο καιρό, απλά δε θα υπάρχει Ε.Ε και ενιαίο νόμισμα. Μάλιστα, την απάντηση στο αν λειτουργεί αυτή η πολιτική δίνει ουσιαστικά ο ίδιος ο γερμανικός λαός, ο οποίος εν μέσω μιας πολύ καλής οικονομικής περιόδου της γερμανικής οικονομίας (τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο τρίμηνο, όπου πλέον είναι εμφανής η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας), εμφανίζεται, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές έρευνες (πριν από 3 μήνες), να είναι ένας από τους πλέον απογοητευμένους, για την οικονομική του κατάσταση και όχι μόνο, στην Ε.Ε.
Ακριβώς, σε μια περίοδο (εννοούμε τα τελευταία δύο χρόνια) όπου η γερμανική οικονομία ήταν, ουσιαστικά, η μοναδική αναπτυγμένη οικονομία, που εμφάνιζε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης (επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο τρίμηνο), η ανεργία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταπολεμικά!, οι γερμανοί πολίτες δήλωναν απογοητευμένοι, με το “κερασάκι στην τούρτα” να είναι η πρόσφατη (την Κυριακή) εκλογική ήττα της Καγκελαρίου, στην ίδια της την πολιτική περιφέρεια!
Μα Βέβαια, πώς να μη συμβεί αυτό, αφού την ώρα που η γερμανική οικονομία σημείωνε τις προαναφερθείσες επιδόσεις, το πραγματικό εισόδημα των γερμανών πολιτών, με επίσημα πάντα στατιστικά στοιχεία, σταθερά συρρικνώνονταν, ενώ οι ελαστικές μορφές εργασίας λάμβαναν εφιαλτικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες από το 2000, το πραγματικό εισόδημα όσων λαμβάνουν από 800 μέχρι 1.300 ευρώ έχει μειωθεί κατά περίπου 30%!. Μάλιστα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γερμανίας, το οποίο θεωρητικά εργάζεται, ζει με πενιχρά εισοδήματα και επιβιώνει με ειδικά επιδόματα που χορηγεί η γερμανική πολιτεία.
Αυτό είναι λοιπόν το μοντέλο, που σύμφωνα με την Ε.Ε. ή καλύτερα τη Γερμανία, θα πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρη η Ε.Ε. Της ακραίας λιτότητας και των ελαστικών μορφών εργασίας, που πολύ απλά, όπως τονίζουμε συνεχώς θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, σε τρομερές κοινωνικές αντιδράσεις και στο τέλος στη διάλυση της Ε.Ε.
Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι δυστυχώς το μοντέλο αυτό θέλουν να ακολουθήσουν και ακολουθούν και άλλες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό το Ισραήλ. Έτσι λοιπόν αυτό που θα φαίνονταν σενάριο φαντασίας, πριν από μερικά χρόνια, συνέβη το Σαββατοκύριακο, όταν περίπου 400.000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Και προσοχή, κάτι το οποίο δε λέει ουσιαστικά κανένας, ότι οι 400.000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους, σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία του Ισραήλ πηγαίνει εξαιρετικά (σύμφωνα με τα μακροοικονομικά στοιχεία) και πάνω από όλα η ανεργία, όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας, βρίσκεται στα χαμηλά πολλών ετών.
Όταν λοιπόν, οι λαοί δύο χωρών, που σημειώνουν θετικές οικονομικές επιδόσεις όσο λίγες χώρες, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά πολλών ετών, εκδηλώνουν (ο καθένας βέβαια με τον τρόπο του) την έντονη αντίδραση τους, φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί με τους λαούς των υπολοίπων χωρών, που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία.
Καλή τύχη σε όλους μας, θα τη χρειαστούμε….
Greek Finance Forum