tromaktiko: Μιχάλης Ζορπίδης προς Ευάγγελο Βενιζέλο : Να μπει τέλος στην «φοροκαταιγίδα» και στα πολυδάπανα διοικητικά συμβούλια!

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Μιχάλης Ζορπίδης προς Ευάγγελο Βενιζέλο : Να μπει τέλος στην «φοροκαταιγίδα» και στα πολυδάπανα διοικητικά συμβούλια!



Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονικης κ. Μιχάλης Ζορπίδης έστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο: «Να μπει τέλος στην «φοροκαταιγίδα» που πλήττει όλους τους Έλληνες και βέβαια και τους επαγγελματίες. Η επιβολή του νέου τέλους για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καταδεικνύει για άλλη μια φορά, την έλλειψη σχεδιασμού και προσανατολισμού του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται με πρόσχημα την χρεωκοπία της χώρας.

Δεν είναι δυνατόν καθημερινά, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, να εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση μέτρα που οδηγούν στην οικονομική αφαίμαξη και εξαθλίωση των πολιτών των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Εξάλλου όλα τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί απέτυχαν παταγωδώς. Το έλλειμμα έχει διογκωθεί δυσανάλογα, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η ύφεση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η ανάπτυξη έχει καταβαραθρωθεί σε αρνητικά πρόσημα.

Για τις αστοχίες των μέτρων, ή τις όποιες καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων, εκείνοι που δεν ευθύνονται είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.

Πάγια θέση του επιμελητηρίου μας ήταν και είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της δασμοδιαφυγής. Παθογένειες που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα με την δικαιολογία πως ευθύνονται οι εισπρακτικοί μηχανισμοί που θεωρητικά υπηρετούν το αυτονόητο.

Δεν ευθύνονται οι επαγγελματίες για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ούτε για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και πολύ περισσότερο για τις όποιες αγκυλώσεις και υποχρεώσεις των κυβερνώντων προς τις διάφορες συντεχνίες. Ούτε ευθύνονται για τις σπατάλες του δημόσιου τομέα που δυστυχώς και σήμερα εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Δεν είναι επιλογή των παραγωγικών τάξεων και κύρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα πολυδάπανα διοικητικά συμβούλια η τα εποπτικά όργανα των διαφορών φορέων που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και μάλιστα από τους ίδιους τους υπουργούς.

Μόλις πριν την εξαγγελία του τέλους για τα ακίνητα, στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, στις 10 Σεπτεμβρίου, έγινε πρόταση για την δημιουργία, διορισμένου από την κυβέρνηση, πολυδάπανου Εποπτικού Συμβουλίου και Διοικητικού Σχήματος για την εφαρμογή του ΓΕΜΗ.

Οι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλλουν, το «φοροεισπρακτικού χαρακτήρα», τέλος επιτηδεύματος, ενώ δεν γίνεται σχεδόν καμία προσπάθεια για την πάταξη του παραεμπορίου.

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν από τις κυβερνήσεις υπήρχε σχεδιασμός προγραμματισμός και τόλμη για την εφαρμογή μέτρων πριν να φτάσει η χώρα μας στο χείλος του γκρεμού.

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν αντιμετωπίζονταν έγκαιρα τα προβλήματα από μια κυβέρνηση, που έχει ασφαλή πλειοψηφία και είχε την βούληση και την δυνατότητα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Όλα αυτά θα είχα αποφευχθεί αν στελέχη της κυβέρνησης αντί να σπέρνουν τον πανικό και την αμφιβολία αντιμετώπιζαν, με σύνεση και σοβαρότητα τα προβλήματα του τόπου.

Δυστυχώς δεν ήταν οι επαγγελματίες που κατηγόρησαν τους Έλληνες «λαμόγια και τεμπέληδες» ούτε έβαλαν εκβιαστικά διλήμματα για επιστροφή στη δραχμή, με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι τράπεζες, ούτε τέλος είναι αυτοί που διοχετεύουν τις ειδήσεις στο Μπλουμπεργκ και τον Σπίγκελ.

Επιτέλους, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να βρίσκει εύκολες λύσεις και να υιοθετήσει μέτρα που θα συμβάλλουν στην τόνωση της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. Αυτοί είναι οι συντελεστές και οι παράγοντες που θα δημιουργήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα.»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!