tromaktiko: Κυπριακό και διμερή θέματα στις επαφές Χριστόφια στη Νέα Υόρκη

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κυπριακό και διμερή θέματα στις επαφές Χριστόφια στη Νέα Υόρκη



Το Κυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, αλλά και διμερή ζητήματα συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τους Προέδρους του Καζακστάν, Abishevich Nazarbayev, της Κιργιζίας Roza Otunbayeva και της Ουγγαρίας Pal Schmitt, καθώς και με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Igor Luksic.

Στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Καζακστάν συμφωνήθηκε οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν επισκέψεις και θα υπογράφουν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων ενώ θα διευθετηθεί και ανταλλαγή επισκέψεων των δύο Προέδρων.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον κ. Ναζαρμπάγεφ αποφάσισαν να εργαστούν για την ανάπτυξη τουριστικών και οικονομικών ανταλλαγών.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η χώρα του, παρότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, η στάση της στο Κυπριακό είναι στάση αρχών, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Σ.Α. Την ίδια στάση τηρεί το Καζακστάν και στην Ισλαμική Διάσκεψη, αλλά και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης από την Κύπρο των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της.

Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Πρόεδρος με τους ξένους ηγέτες ήταν και η αλληλοϋποστήριξη σε εκλογές για διάφορες επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

Με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου συζητήθηκε η πρόθεση της χώρας να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύθηκε η Κύπρος να βοηθήσει, μεταφέροντας στο Μαυροβούνιο τις δικές της εμπειρίες από την ενταξιακή της πορεία.

Ο Πρόεδρος επίσης είχε την ευκαιρία να εγείρει τις τουρκικές απειλές και προς το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ρασμούσεν.

Χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ προς τιμή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγος του παρέστησαν στη δεξίωση που παραδοσιακά παραθέτουν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barak Obama και η σύζυγος του προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Σήμερα στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) θα απευθύνει χαιρετισμό προς τη Γενική Συνέλευση, ενώ στις 2:30 μ.μ. (τοπική ώρα) θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη προς τους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών. Αργά το απόγευμα θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!