tromaktiko: Απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θάνου Μωραΐτη, σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θάνου Μωραΐτη, σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα



από το Γραφείο Τύπου
«Μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει. Με σκληρή προσπάθεια χτίζουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα.
Κάθε ενέργεια και δράση μας αρθρώνεται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη νέα επενδυτική στρατηγική της χώρας». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, σε Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών της ΝΔ σχετικά με το επενδυτικό κλίμα στην χώρα.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε σε όλα το πλέγμα πολιτικών, δράσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων του Υπουργείου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, ο κ. Μωραΐτης κατέρριψε τον ισχυρισμό των Βουλευτών της ΝΔ περί δήθεν υποχώρησης της Ελλάδας από την 5η θέση στις απορροφήσεις τον Σεπτέμβριο του 2009 στην 20Η θέση.

Όπως επισήμανε στους ερωτώντες Βουλευτές «επιμένετε να βαφτίζετε τις προκαταβολές απορροφήσεις» συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Αισθάνεστε υπερήφανοι, που η Ελλάδα με ένα ΕΣΠΑ της τάξης των 20 δις ευρώ, είχε καταφέρει να πάρει μεγαλύτερες προκαταβολές από χώρες που έχουν ΕΣΠΑ μικρότερο από 2 δις.; Ήμασταν 5οι στην προκαταβολή και όχι φυσικά στην απορρόφηση που ήταν στο 2,9%».

Ο υφυπουργός παρουσίασε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής που κατατάσσει την Ελλάδα στην 11η θέση των απορροφήσεων στο ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής. Μάλιστα επικαλέστηκε επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Χαν από την Αθήνα προχθές ότι «η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και οι πραγματικοί ρυθμοί απορρόφησης είναι πλέον πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Μάλιστα επικαλέστηκε και την επίσημη ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που χαρακτηρίζει ως «επίτευγμα» της Ελληνικής κυβέρνησης την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Δήλωσε ακόμη αισιόδοξος για την πορεία του ΕΣΠΑ λέγοντας ότι «παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ με άντληση 700 εκατ. € κυρίως σε προκαταβολές και σήμερα έχουμε ήδη καταφέρει να ρίξουμε στην πραγματική οικονομία 6 δις ευρώ». Στη συνέχεια σημείωσε ότι «διαθέτουμε για πρώτη φορά, μαζί με την Επιτροπή, μια τόσο λεπτομερή εικόνα του φυσικού αντικειμένου του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα έναν σαφή οδικό χάρτη. Δημιουργήθηκε ένα action plan, το οποίο περιέχει τα πιο σημαντικά έργα ένα προς ένα με όλες τις λεπτομέρειες».

Ο κ. Θάνος Μωραϊτης, μιλώντας για τις εξαγωγές σημείωσε ότι «τα νέα στοιχεία φέρνουν πολύ καλά και σημαντικά νέα για την Ελλάδα . Έχουμε ξεπεράσει κατά 22,6% το 2007 που ήταν μια πολύ καλή χρονιά» τονίζοντας παράλληλα ότι «το Υπουργείο θα στηρίξει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, δίνοντας τους την δυνατότητα να εκτελέσουν τις παραγγελίες και να μην ακυρωθούν εξαγωγές με χρηματοδότηση και εγγυητικά εργαλεία».

Αναφερόμενος στο ρόλο των τραπεζών τόνισε ότι «θα πρέπει να καταλάβουν ότι η στήριξη του τραπεζικού συστήματος δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Δεν είναι άνευ όρων. Δεν έχει νόημα εάν αυτό δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Και αυτό θα το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο».

Ακόμη, ο υφυπουργός, απαντώντας σε ερωτήματα για τον παλιό επενδυτικό νόμο, αφού επισήμανε ότι το 2009 η κυβέρνηση «παρέλαβε χιλιάδες επενδυτικά σχέδια στις κούτες του υπουργείου», τόνισε ότι «σε μια πενταετία εκταμιεύσατε όσους πόρους εκταμιεύσαμε εμείς μέσα σε 20 μήνες, δηλαδή 1,7 δις ευρώ.» Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι κατά το 2010 αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν 1.300 προτάσεις, ενώ κατά το 2011 έχουν ήδη αξιολογηθεί και εγκριθεί περίπου 1.200 επενδυτικά σχέδια. Ο στόχος είναι στο τέλος του τους ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 2000 εγκεκριμένες προτάσεις. Για το νέο επενδυτικό νόμο υποστήριξε, ότι «αλλάζει εποχή και νοοτροπία στην ελληνική οικονομία».

Τέλος ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για το θέμα του ΤΕΜΠΕ τονίζοντας ότι «πολλά από τα δάνεια που δόθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ δε πήγαν σε αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!