Το ζήτημα της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Νόμου που αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, παρουσία του... Υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, ο οποίος προχώρησε στην κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης για επιχορήγηση του ΦΠΑ για πρώτες κατοικίες μέχρι 150 τμ, αντί 200 τμ που ζητούσε η Βουλή.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αγγελος Βότσης δήλωσε ότι, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, αλλά είναι πολιτικοί οι λόγοι της αναπομπής.
''Ενώ στο σημείωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που αιτιολογεί την αναπομπή αναφέρεται και σαν λόγος ο αυξημένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων (380 τμ) που θα δικαιούται κάποιος να διεκδικήσει, σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι πρόβλημα αυτό για την Κυβέρνηση. Αρα, υπάρχει μια νέα θέση ότι δεν είναι εδώ το πρόβλημα αλλά το πρόβλημα παραμένει στο κατά πόσον θα ισχύσει η διαφορά στο ΦΠΑ από τα 120 μέχρι τα 150 τμ ή μέχρι τα 200 τμ που ήταν η πρόταση νόμου'', είπε προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση αποδέχεται να είναι μέχρι τα 150 τμ τα τετραγωνικά για τα οποία θα πληρώνει κάποιος μειωμένο ΦΠΑ.
Ο κ. Βότσης ανέφερε ακόμη πως η Κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει το ποσό να πληρώνεται μόνο για το 5% και όχι να πληρώνεται το 15% και μετά να επιστρέφεται το 10% στους δικαιούχους. ''Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να υπερπηδήσει'', είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις ανάλαβαν τη δέσμευση να ενημερώσουν τις ομάδες τους ''και την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής θα τοποθετηθούμε όλοι για το πώς προχωρούμε με αυτή την υπόθεση''.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι ''άλλα λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άλλα ο Υπουργός Οικονομικών και άλλα το ΑΚΕΛ. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν καν στους λόγους της αναπομπής'', είπε.
Για παράδειγμα, όπως είπε, ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε πρώτα και κύρια ένα ζήτημα ότι δεν είναι το μέτρο κοινωνικό επειδή αφορά κατοικίες μέχρι 380 τμ, για να ακούσουμε σήμερα όμως από τον Υπουργό ότι αυτό το μέγεθος κατοικίας και αυτά τα τετραγωνικά είναι αποδεκτά. Απομένει και εγείρεται ένα ζήτημα οικονομικό και επικαλούνται ένα κόστος 80 εκ. ευρώ τη στιγμή που έχουν εξηγήσει και έχουν ομολογήσει στη Βουλή ότι δεν έχουν καν υπολογίσει το πρόσθετο όφελος και τα πρόσθετα έσοδα από την τόνωση της δραστηριότητας στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας'', πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''πρέπει επιτέλους στην Κυβέρνηση και κάποιοι άλλοι, να αντιληφθούν ότι η οικονομία δεν είναι λογιστικές πράξεις και μόνο. Οικονομία'', συνέχισε, ''είναι πρώτα και κύρια τα μέτρα εκείνα που θα μπορέσουν αν δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά, και με αυτόν τον τρόπο όχι να μειωθούν αλλά να αυξηθούν μάλιστα και τα φορολογικά έσοδα της Κυβέρνησης''.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμβιβαστική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως δεν θα ήθελε να προβεί σε σχολιασμό. ''Παραμένει η πολιτική θέση εκ μέρους του ΔΗΣΥ, όπως το μέτρο αυτό προωθηθεί και υποστηριχθεί εκ νέου στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη'', είπε.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι ''το βεβιασμένο της ψήφισης (του νόμου) από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μας οδήγησε στη διαπίστωση ότι υπάρχουν αδυναμίες ως προς το τεχνικό κομμάτι από τη μια, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται, έχοντας κατά του τη χρονική συγκυρία, δηλαδή τα δημοσιονομικά προβλήματα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, το κόστος με βάση τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης από την πρόταση Νόμου, ανέρχεται σε επιπρόσθετα 80 εκ. ευρώ''.
Όπως είπε ο κ. Ευαγόρου, ''ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι την ίδια στιγμή που όλοι επιθυμούμε στόχευση στις κοινωνικές παροχές, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά δίκαιο να επεκτείνεται το όριο των δικαιούχων στα 388 τ.μ, ουσιαστικά τα μισά απ' ό,τι ισχύουν σε επίπεδο ΕΕ και να αυξάνονται από 130 τμ ο αριθμός που επιχορηγείται στα 200 τμ. Αυτό από μόνο του λέει πολλά, ιδιαίτερα όταν υπάρχει αυτή η καθημερινή, επίμονη απαίτηση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να προχωρήσουμε σε στόχευση προς εξοικονόμηση 200 εκ. από τις κοινωνικές παροχές, και ιδιαίτερα από τη στιγμή που ορισμένες πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν δημόσια ότι αρνούνται να ψηφίσουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%, δηλαδή να στηρίξουν τα έσοδα του κράτους, σίγουρα δεν μπορούμε να ερχόμαστε και να ζητούμε περαιτέρω απώλειες από τα έσοδα του κράτους της τάξης των 80 εκ. ευρώ''.
Ο κ. Ευαγόρου απηύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις ''από τη στιγμή που ο ΥΠΟΙΚ έχει υιοθετήσει το νέο σύστημα, που είναι απλουστευμένο, αλλά παράλληλα έχει υπαναχωρήσει ή υποχωρήσει από τα 130 στα 150 τ.μ, να δεχθούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αυτή τη βελτίωση του συστήματος, η οποία θα έχει απώλειες αλλά όχι της τάξης των 80 εκ. ευρώ''.
Ερωτηθείς αν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι ''ο Υπουργός Οικονομικών για να μην θεωρηθεί ότι είναι άτεγκτος και στέκει στην απόλυτη θέση, έκανε αυτή την πρόταση και είναι προς τιμή του, γιατί καταβάλλεται μια προσπάθεια συνδιαλλαγής, διαβούλευσης και όχι παζαριού''.
Ερωτηθείς αν η συμβιβαστική πρόταση δεν μειώνει τα έσοδα του κράτους, είπε ότι η απώλεια αυτή δεν έχει υπολογιστεί, αλλά δεν θα είναι της τάξης των 80 εκ. ευρώ.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είχε στόχο, πέραν από την κοινωνική του διάσταση, να ενισχύσει και να δώσει μια ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία, στον κατασκευαστικό τομέα ο οποίος περνά μια κρίση σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων περιουσιών.
''Θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο θα πρέπει να προωθηθεί μαζί με πολλά άλλα μέτρα ούτως ώστε να ενισχυθεί ο κατασκευαστικός τομέας μέσα στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής πολιτικής γιατί μόνο μέσα από τη διασφάλιση της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να κτυπήσουμε και την ανεργία, η οποία θερίζει σήμερα'', είπε.
Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε, τέλος, ότι η ΕΔΕΚ θα μελετήσει τη συμβιβαστική πρόταση με στόχο να υπάρξει μια διευθέτηση ώστε να προωθηθεί αυτή η ρύθμιση και μαζί με κάποια άλλα μέτρα να προωθηθεί άμεσα η ανάπτυξη.