tromaktiko: Ιός στη μάχη κατά των καρκινικών όγκων

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ιός στη μάχη κατά των καρκινικών όγκων



Ιός, με έγχυσή του στο αίμα, μπορεί να στοχεύσει επιλεκτικά καρκινικά κύτταρα σε όλο τον οργανισμό, όπως προκύπτει από έρευνα που θεωρείται πρώτη στο είδος της.
Ο ιός επιτέθηκε μόνο σε όγκους και δεν επηρεάζει τον υγιή ιστό, σε μικρή δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 23 ασθενείς, σύμφωνα με το περιοδικό ‘Nature’.

Η χρήση ιών για την επίθεση σε καρκίνους δεν αποτελεί νέα έννοια, αλλά χρειαζόταν η έγχυση να γίνει άμεσα στον όγκο για να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ερευνητές τροποποίησαν τον ιό της δαμαλίτιδας, που είναι περισσότερο διάσημος για τη χρήση του στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για την ανεμοβλογιά.

Ο ιός JX-594 εξαρτάται από χημική οδό, γνωστή σε ορισμένα είδη καρκίνου, για να πολλαπλασιαστεί.

Ερευνητές ενέχυσαν σε διαφορετικές δόσεις τον ιό στο αίμα 23 καρκινοπαθών με μετάσταση.

Από τους 8 ασθενείς που έλαβαν τη μεγαλύτερη δόση, 7 εμφάνισαν αναπαραγωγή του ιού στους όγκους αλλά όχι σε υγιή ιστό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, John Bell, από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής που μια τέτοια θεραπεία με χρήση ιού φαίνεται να αναπαράγεται επιλεκτικά και συστηματικά στον καρκινικό ιστό, μετά από ενδοφλέβια έγχυση.

Η λοίμωξη εμπόδισε περαιτέρω ανάπτυξη όγκου σε 6 ασθενείς για ορισμένο διάστημα. Ωστόσο, ο ιός δεν θεραπεύει τον καρκίνο. Χορηγήθηκε στους ασθενείς μόνο μια δόση του ιού, καθώς η δοκιμή σχεδιάστηκε για να εξετάσει την αποτελεσματικότητά του.

Θεωρείται ότι ο ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χορηγούνται απευθείας αγωγές στα καρκινικά κύτταρα σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Ο Bell δήλωσε ότι η έρευνα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά πιστεύει ότι μελλοντικά οι ιοί και άλλες βιολογικές θεραπείες θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την προσέγγιση όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου.
iatronet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!