tromaktiko: Απαντήσεις για την δραστική συνταγογράφηση

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Απαντήσεις για την δραστική συνταγογράφηση



Προς τον συνάδελφο φαρμακοποιό.
Είμαι ψυχίατρος με πολλά χρόνια στο επάγγελμα, και είμαι σίγουρος ότι έχω βγάλει πολύ λιγότερα χρήματα από τον φαρμακοποιό της γειτονιάς μου.Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά, γιατί δεν βγάζουν πουθενά.

Πες μου λοιπόν, κύριε συνάδελφε, σε ποιον θα προστρέξει ο ψυχικά ασθενής όταν θα απορρυθμιστεί ή θα υποτροπιάσει, επειδή ο φαρμακοποιός θα του δώσει ένα φάρμακο που όπως λες και εσύ δεν είναι καλό? Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα έρθει σε εμένα και θα μου τηλεφωνήσει Σάββατο και Κυριακή και στις δυο τη νύχτα, και δεν θα πάει στον φαρμακοποιό που του έδωσε το «κακό» φάρμακο.
Εγώ λοιπόν φίλε μου επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν και κακοί φαρμακοποιοί, όπως και κακοί γιατροί, θέλω να αποφασίζω για το ποιο φάρμακο θα πάρει ο ασθενής μου, αφού εκ των πραγμάτων εγώ έχω την ευθύνη για την υγεία του, και εγώ θα υποστώ τις όποιες συνέπειες της υποτροπής του.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έχω εξοργιστεί πάρα πολύ με τους ιατρούς και το θράσος τους που βγαίνουν και προσπαθούν να υποβιβάσουν τους φαρμακοποιούς. Φαρμακοποιός δεν είμαι, άλλα τους εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο από τους ιατρούς, γιατί είναι άνθρωποι της γειτονιάς μου, όπως οι περισσότεροι φαρμακοποιοί, άνθρωποι που λέμε καλήμερα και ρωτάνε πως παει η θεραπεία, άνθρωποι που με δικά τους λεφτά αγοράζουν τα φάρμακα από τις αποθήκες για να τα δώσουν σε μένα και περιμένουν μηνες να τα πάρουν πίσω από το ταμείο!
Οι ιατροί, και οι φαρμακοποιοί στα πανεπιστήμια μαθαίνουν τις δραστικές ουσίες, οχι τα εμπορικά ονόματα των φαρμάκων. Το αν ένα εμπορικό όνομα με κάποια δραστική ουσία είναι καλυτερο και αποτελεσματικότερο από κάποιο άλλο ο ιατρός πως το ξέρει? Τον ενημερώνουν οι πωλητές των φαρμακευτικων, που όπως κάθε πωλητής το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πουλήσει το προϊόν του? Ενημερώνεται από πολύχρωμα διαφημιστικά φυλλάδια που μοιράζουν οι αντιπρόσωποι των φαρμακευτικων που γράφουν μόνο κολακευτικά λογία για το προϊόν τους όπως κάνουν όλες οι εμπορικές εταιρίες, ανεξαίρετως, για να προωθήσουν το προϊόν τους. Απο που και ως που ο ιατρός επιλεγεί εμπορικό όνομα? Εχει κάνει μήπως Double Blind Placebo controlled Study και διαπίστωσε πως κάποιο εμπορικό προϊόν με την ίδια δραστική είναι καλυτερο από κάποιο άλλο? Δεν νομίζω! Ο ιατρός στην πιο αθώα περίπτωση συνταγογραφει το εμπορικό όνομα φαρμάκου απο αυτα που ακούει από τους πωλητές των φαρμακευτικων, άλλα προσωπικά πιστεύω, όπως και οι περισσότεροι που ξέρω, είναι οτι συνταγογραφει με βάση το προσωπικό συμφέρον, δηλαδή τι ποσοστά παίρνει από κάθε κουτί φαρμάκου που γράφει σαν bonus απο την φαρμακευτική! Τα ποσοστά κυμαίνονται απο 15-20% της τιμής φάρμακου, δηλαδή αν γράψει κάποιο φάρμακο που κοστίζει 100 ΕΥΡΩ παίρνει στην τσέπη 20 ΕΥΡΩ από κάθε κουτί. Το ίδιο θα συμβεί και με τους φαρμακοποιούς φυσικά που οι φαρμακευτικές θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν για να προτιμάνε τα δικά τους προϊόντα! Όποτε όλοι εσείς οι πωλητές των φαρμακευτικων που έχετε χάσει τον ύπνο σας μην αγχώνεστε, απλά θα αλλάξετε δρομολόγιο και αντί για ιατρούς που τους έχετε σιχαθεί οι περισσότεροι που σας βλέπουν υποτιμητικά και σας φωνάζουν φαρμακάδες, θα πηγαίνετε πλέον στα φαρμακεία να λέτε το ποιηματάκι σας! Πως το αποδεικνύει τώρα ο ιατρός στην φαρμακευτική οτι έγραψε το δικό της προϊόν? ΕΔΩ είναι η ξεφτίλα των ιατρών, βγάζουν φωτοτυπίες τις συνταγές που γράφουν και κρατάνε τριπλότυπο συνταγολόγιο! Δεν μιλάω για όλους τους ιατρούς αλλα οι περισσότεροι ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ κατά αυτό τον τρόπο! Το θέμα είναι καθαρά και μόνο οικονομικό, οι ιατροί δεν θέλουν να χάσουν τα πόστα απο τις πωλήσεις των φάρμακων που γράφουν για αυτό και έχουν λυσσάξει, και προσωπικά δεν πιστεύω πως θα περάσει αυτή η τροπολογία για την δραστική, άλλα ακόμα και αν περάσει θα την πάρουν πίσω μετά από λιγο, γιατί τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι τόσα πολλά, και οι πολιτικοί τόσο πολύ κότες για να πάνε ενάντια σ αυτά!
Η ΕΛΛΑΔΑ δεν έχει τυχαία την υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη στον κόσμο σε φάρμακα, δεν έχουν τριπλασιαστεί τυχαία απο το 2000 οι πωλητές των φαρμακευτικων στα νοσοκομεία που κάνουν προμοσιον φάρμακα, δεν είναι τυχαίο οτι οι μόνες εταιρίες που εχουν επηρεαστεί ελάχιστα από τη κρίση ειναι οι φαρμακευτικές, τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Και ποιος είναι ο μόνος που συνταγογραφει και επιλέγει το εμπορικό όνομα και την θεραπεία? Ο ιατρός φυσικά. Σε άλλες χώρες που γράφουν 2-3 φορές λιγότερα φάρμακα σε ασθενείς οι ιατροί μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται και στην ΕΛΛΑΔΑ έχουμε όλη την ελιτ! Αλλα μπα δεν νομίζω!

ΟΧΙ οτι αν γράφουν δραστική ουσία αντι για εμπορικό όνομα δεν θα παίρνουν μίζες. Πάλι θα τα παίρνουν άλλα θα είναι λιγότερες, γιατί πολλές δραστικές ουσίες που είναι πατενταρισμένες αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμενο εμπορικό όνομα συγκεκριμένης εταιρίας, όποτε πάλι θα πέφτει το παραδάκι. Άλλα δεν μπορεί να γράφει μόνο πατενταρισμένες ουσίες γιατί αυτό αμέσως θα φανεί στο σύστημα ηλ. συνταγογράφησης! Και έτσι δεν θα έχει κίνητρο να γράφει δραστική ουσία που αντιστοιχεί σε πολλά εμπορικά ονόματα, ΑΦΟΥ το εμπορικό όνομα πλέον θα το επιλεγει ο ασθενής μαζί με τον φαρμακοποιό, όποτε αμέσως αμέσως σταματάνε να γράφουν πολλά αχρείαστα φάρμακα οι καλοί μας ιατροί, ΑΦΟΥ δεν θα παίρνουν πλέον bonus για αυτά, δεν είναι τόσο απλά φυσικά αλλά κάπως έτσι δουλεύει το σύστημα!

Οι τίμιοι ιατροί που δεν έχουν πάρε δώσε με τις φαρμακευτικές, δεν τους εξοπλίζουν τα γραφεία οι πωλητές των φαρμακευτικων, δεν τους αγοράζουν λαπτοπ για τα παιδιά τους, δεν τους στέλνουν διακοπές σε εξωτικά νησιά τάχα για σεμινάρια, εδώ και χρονιά φωνάζουν για συνταγογράφηση με βάση την δραστική, γιατί έχουν σιχαθεί τους συνάδελφους τους που απαξιώνουν τον ανθρώπινο πόνο για λίγα ευρώ, οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ που δεν θέλουν που είναι και οι περισσότεροι όλοι ξέρουμε πλέον τι σκοπούς εξυπηρετούν!
Δυστυχώς ιατροί μου (οχι ολοι φυσικά, γιατί πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) η εποχή που σας είχαμε κορωνα στο κεφαλι μας πέρασε και δεν γυρίζει πίσω. ΕΧΟΥΜΕ το ίντερνετ και ενημερωνόμαστε για όλα αυτά που μας γράφετε, τις παρενέργειες, τις αλληλεπιδράσεις, αν κάποια ουσία έχει ξεπεραστεί από κάποια άλλη πιο ασφαλής με καλυτερα αποτελέσματα, και όλα τα σχετικά που δεν σας λένε οι πωλητές των φαρμακευτικων σας, γιατί δεν τους συμφέρει (να πουλήσουν θέλουν οι άνθρωποι και είναι λογικό, αυτη είναι η δουλειά τους), άλλα διαβάζουμε όλες τις σχετικές έρευνες για το φάρμακο που μας γράψατε και την πάθηση μας, αφιερώνοντας αμέτρητες ώρες γιατί ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για εμάς και την υγεια μας, που σας νοιάζει κάτι λιγότερο σίγουρα από μας τους ίδιους! Η γνώση είναι δύναμη! Και μη μου αγχώνεστε, η τροπολογία για συνταγογράφηση της δραστικής δεν θα περάσει εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ, γιατί τα λεφτά είναι πάρα πάρα πάρα πολλά! Οπότε και του χρόνου τζάμπα διακοπές σε εξωτικό νησάκι και καινούργια έπιπλα για το γραφείο... Πληρώνουμε εμείς όπως πάντα ;)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και αφου μιλαμε για σωστη συνταγογραφηση, ας μας πει καποιος απο το υπουργειο, αλλα και απο τους κυριους φαρμακοποιους, γιατι δινονται ελευθερα φαρμακα χωρις συνταγη γιατρου, αφου ρητα απαγορευεται και αναφερεται και στην συσκευασια των φαρμακων. Εκει δεν νοιαζεται κανεις για την υγεια και το κοστος που επιβαρυνει τον ασθενη, αφου πιθανοτατα παιρνει φαρμακο αν οχι επικινδυνο, ισως αχρηστο για αυτο που ισως πασχει? Ειναι διατεθειμενοι οι φαρμακοποιοι και το κρατος να το σταματησουν αυτο, ή εκει δεν κινδυνευει ο ασθενης η η τσεπη του?

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εσείς κε Πουταξέρετε Όλα, απλά μου κάνει εντύπωση που δεν δηλώνετε την ιδιότητά σας, αλλά κρύβεστε εντέχνως πίσω από το πέπλο της ανωνυμίας! Εσείς λοιπόν αξιότιμε κε, κάνατε λάθος μέχρι και το όνομα του ράμματος το οποίο γράφεται Vicryl (πολύκλωνο συνθετικό απορροφήσιμο ράμμα που χρησιμοποιείται κυρίως για τη συρραφή περιτονιών και όχι δέρματος!!!) και όχι Vecryl που θα έλεγε και η γιαγιάκα μου από την Κάτω Ραχούλα. Του ζητήσατε λοιπόν η συρραφή να γίνει με τέτοιο ράμμα? Σώπα καλέ!
Είσαστε μήπως Ειδικευμένος Χειρουργός? Αν όχι, καλά έκανε και σε έστειλε στον αγύριστο… κε Πουταξέρετε Όλα..
Καλά επίσης έκανε που έβγαλε έξω τους συνοδούς. Έτσι γίνεται παντού σε όλον τον κόσμο. Μήπως  να πρέπει οι συνοδοί να παρευρίσκονται σε όλες τις Ιατρικές Πράξεις? Να εξετάζουν και μαζί με το γιατρό? Αυτό είναι αντιδεοντολογικό και ανεπίτρεπτο. Ο εκάστοτε λειτουργός του Ιπποκράτη δεν μπορεί να δουλέψει έχοντας τον κάθε ξερόλα πάνω από το κεφάλι του. Ούτε και είναι υποχρεωμένος να εξετάζει τους ασθενείς και να τους γδύνει παρουσία των συνοδών. Φαντάζεστε να είναι κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο (μανούλα, σύζυγος, κόρη κλπ) που να πονάει η κοιλίτσα του γυμνό πάνω στο εξεταστικό κρεββάτι, με το συνάδερφο να προσπαθεί να κάνει τη δουλίτσα του, εσάς από πάνω του σαν μπάστακας, και στο δίπλα εξεταστικό κρεββάτι μια γιαγιούλα γυμνή και αυτή με όλη την κουστωδία της (παιδιά, εγγόνια, ανίψια κλπ); Μάλλον θα είναι κάπως άβολη η όλη κατάσταση για όλους. Δε νομίζετε κε;
Επίσης για το θέμα του Hct που αναφέρατε, ακόμα και αν ο εκλεκτός συνάδερφος, ο οποίος να υποθέσω ότι θα έκανε τουλάχιστον 24 ώρες στα επείγοντα (στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο κάθε γιατρός εργάζεται το πολύ 12 ώρες το 24ωρο, με υποχρεωτικό διάλυμα 6 ωρών μετά το πρώτο 8ωρο), δεν το έλαβε υπ’όψη του και ίσως, λέω ίσως να οφείλεται στην υπερβολική κόπωση ή και στην άγνοιά του. Και ερωτώ. Υπήρχε εκεί ο Επιμελητής του για να τον συμβουλεύσει? Ή μήπως ο Μαύρος (ο ειδικευόμενος) τραβούσε όλο το κουπί μόνος του και ο – υποτίθεται – εκπαιδευτής/επιμελητής του ήταν στο σπίτι του και «έγραφε» άλλη μια πλασματική εφημερία? (που’σαι ρε Τρόικα να δεις τα ρεζιλίκια μας και που πάνε τα λεφτά του κοσμάκη)!
Γιατί κε Πουταξέρετε Όλα, αφού γνωρίζετε τόσα πράγματα περί Ιατρικής σπουδής (αν και με κάποιες αστοχίες όπως φάνηκε – αν είστε ιατρός ή κάποιου άλλου συναφούς υγειονομικού επαγγέλματος) θα γνωρίζετε και πως λειτουργούν τα Νοσοκομεία μας!
Ε λοιπόν, όσον αφορά τώρα το θέμα των Φαρμακοποιών, απλά με αυτά που αντιλαμβάνομαι, οι Φαρμακάδες (ιατρικοί επισκέπτες) αντί να λαδώνουν από τούδε κι εφεξής τους γιατρούς, θα λαδώνουν τους φαρμακοποιούς…
Μήπως οι φαρμακοποιοί βελάζουν επειδή θα βγουν και άλλοι στο επάγγελμα??
Γιατί δεν ρωτάτε και τα νέα παιδιά που μόλις αποφοίτησαν από τις Φαρμακευτικές Σχολές που σαν τρελά θέλουν την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ώστε να έχουν και αυτά μια θέση στον ήλιο.
Γιατί ζούμε σε μια χώρα με ελεύθερη αγορά. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν μονοπώλια!!!
Όλοι σκεφτόμαστε την πάρτη μας και όχι το καλό του συνόλου.
Αυτά μας φέρανε στα χάλια που βρισκόμαστε!
Και είμαι πολύ σίγουρος ότι εσείς και οι όμοιοί σας χρωστάτε στη γενιά μας (30+) πολλές συγγνώμες!

Ειδικευόμενος Παθολογίας
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τελικά πέτυχαν τον σκοπό τους οι «υπερεγκέφαλοι» του υπουργείου υγείας και μέσω του αλάνθαστου «Διαίρει και βασίλευε» πέτυχαν με μαεστρία να τσακώνονται οι ΕΣΥτες γιατροί με τους ιδιώτες, οι πανεπιστημιακοί με τους ΕΣΥτες και τελευταία οι φαρμακοποιοί με τους γιατρούς.

Ξυπνήστε όλοι σας, η συμμορία αυτή δεν αγαπά κανέναν σας. Θέλει να δουλεύετε σε καθεστώς ομηρίας και να σας βαλκανιοποιήσουν όλους σας. Θέλει να σας πάρει μέσα από το πορτοφόλι ό,τι έχετε όπως και από τον υπόλοιπο λαό αυτής της δύσμοιρης χώρας. Το πιο προδοτικό όμως είναι ότι θέλουν να σας απαξιώσουν και να σας ξεφτιλίσουν.

Οι χαρακτηρισμοί όπως «μαθητούδια» ή «μπακάληδες» είναι απαράδεκτοι και αποδεικνύουν γιατί μας νίκησαν κατά κράτος οι χαρτογιακάδες των ψευτουπουργείων.

Η νέα κοκορομαχία γιατρών-φαρμακοποιών είναι η νέα νίκη τους. Είμαι ένας νέος γιατρός ιδιώτης που εδώ και 1.5 χρόνο δεν έχω πληρωθεί (ποτέ) από το δημόσιο, δεν έχω πάρει δραχμή ή οτιδήποτε άλλο από φαρμακευτική εταιρεία, δεν τα «εχω φάει μαζί» με κανέναν και προσπαθώ να κρατήσω ανοιχτό το ιατρείο μου με την επιστημονικότητα και την αξιοπρέπειά μου, όπως ακριβώς κάνουν χιλιάδες φαρμακοποιοί που σέβονται τον όρκο που έδωσαν.

Συνέρθετε συνάδερφοι, γιατροί και φαρμακοποιοί, μην γίνεστε περίγελος με προεφηβικούς δημόσιους διαπληκτισμούς και το κυριότερο μην πέφτετε στην παγίδα της ληστοσυμμορίας με τις γραβάτες.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!