κλειστές πόρτες, ωστόσο υπάρχουν αρκετές τροφέςπου μπορούν να βελτιώσουν την όρασή μας και να εμποδίσουν ή καθυστερήσουν την εμφάνιση οφθαλμικών παθήσεων, όπως οκαταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
Τροφές πλούσιες στα ‘λεγόμενα καροτινοειδή’ όπως η λουτεΐνη και ηζεαξανθίνη, προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία και εμποδίζουν την εμφάνιση καταρράκτη. Τέτοιες τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια, μπρόκολα,σπανάκι, αλλά και τα πορτοκάλια, αβοκάντο, μήλα κ.α.
Τα αυγά που περιέχουν κυστεΐνη δρουν αντιοξειδωτικά για το φακό του ματιού μας. Ο κρόκος του αυγού περιέχει και αυτός λουτεϊνη που καταπολεμά την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας. Κρεμμύδια και σκόρδαείναι σημαντικά για την παραγωγή του γλουταθείου, της πρωτεΐνης που δρα ως αντιοξειδωτικό για τα μάτια.
Οι ντομάτες, πέρα από τη λουτεΐνη που περιέχουν, περιέχουνλυκοπεΐνη που οι αντιοξειδωτικές της ικανότητες προστατεύουν τα μάτια από τον ήλιο. Τέλος, τα καρότα, πλούσια και σε β-καροτινή, λουτεΐνη και λυκοπεΐνη δρουν ευεργετικά για τα μάτια μας.
Για τα μάτια μας και μόνο, λοιπόν!