Στο τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει το πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία οι οποίες θα περιλαμβάνουν αναπροσαρμογές στους συντελεστές, νέο σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και μηχανισμό είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.
Ο υπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος είπε ότι αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στη φάση της διαμόρφωσης του προσχεδίου των αλλαγών με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβάλει οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς που συμμετέχουν στον διάλογο. Σε τρεις εβδομάδες - πρόσθεσε - η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει το συγκεκριμένο πλαίσιο των προτάσεων.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι δύο πρώτες προτεραιότητες είναι η δημιουργία μηχανισμού είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ καθώς και ο ασφαλής προσδιορισμός του δηλωθέντος εισοδήματος.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία ενός συστήματος προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και παραμέτρους. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό η φοροδιαφυγή που συντελείται στο χώρο αυτό.
Παράλληλα εξετάζονται τρόποι για την αποτελεσματική είσπραξη του ΦΠΑ καθώς σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του φορολογικού συστήματος είναι η μη απόδοση του φόρου από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και αναπροσαρμογές στους φορολογικούς συντελεστές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τόσο το ΦΠΑ όσο το εισόδημα αλλά και την αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 23% με ταυτόχρονες αναπροσαρμογές στην κατάταξη των προϊόντων. Σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων η πρόθεση είναι να ελαφρυνθεί φορολογικά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση των συντελεστών στους φόρους μεταβίβασης. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η εξαίρεση των νέων ακινήτων από το καθεστώς του ΦΠΑ.
Στη φορολογία εισοδήματος το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προαναγγείλει αναπροσαρμογές συντελεστών προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων αλλά και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών. Θεωρείται δεδομένο ότι οι φοροαπαλλαγές θα συνδεθούν με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στο σύστημα της συλλογής αποδείξεων που συνδέονται με το αφορολόγητο όριο.