λόγω των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στις θάλασσες που τους περιβάλλουν. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται από το ερευνητικό πρόγραμμα «Έρευνα για την Κλιματική Αλλαγή και τα Ευρωπαϊκά Θαλάσσια Οικοσυστήματα (CLAMER)».
Η έρευνα του CLAMER παρουσιάζει σειρά τεκμηριωμένων αλλά και αναμενόμενων φυσικών, χημικών και βιολογικών αλλαγών στα θαλάσσια περιβάλλοντα και οι οποίες έχουν ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις. Οι αλλαγές αυτές είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των ακτών, η τήξη των πάγων, η συχνότητα και η ένταση καταιγίδων, οι φυσικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ρευμάτων στον βόρειο Ατλαντικό, οι χημικές αλλαγές (οξίνιση και αποξυγόνωση), οι αλλαγές στους τύπους θαλάσσιας ζωής και οι τελικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους, τόσο οι κοινωνικές όσο και οι οικονομικές.
«Η αλλαγή ήταν σαφώς εμφανής και είναι ταχύτερη από ό,τι θεωρούσαμε δυνατό», τόνισε ο Κάρλο Χέιπ, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και διευθυντής του Βασιλικού Ολλανδικού Ινστιτούτου για τη Θαλάσσια Έρευνα.
«Εκατομμύρια ευρώ σε κόστος υγείας μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών, από την απορρόφηση παθογόνων οργανισμών που απαντώνται στο νερό και, σε μικρότερο βαθμό, μέσω της άμεσης έκθεσης σε θαλάσσιες ασθένειες. Οι κλιματικές συνθήκες παίζουν έναν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση αυτών των ασθενειών», σημειώνεται στη σύνθεση.
Τα πιο θερμά νερά των ωκεανών προκαλούν την εξάπλωση παθογόνων του γένους Vibrio, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επικίνδυνων παθογόνων βακτηρίων και τα οποία ευθύνονται για γαστρεντερίτιδα, σηψαιμία και χολέρα, όπως ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από τη Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κύματα που παρατηρούνται στο βόρειο Ατλαντικό και τις πιο συχνές και ισχυρές καταιγίδες, απειλούν φυσικό ενεργητικό στην Ευρώπη σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από τις ακτές, αξίας 1 τρισ. ευρώ. Στη σύνθεση σημειώνεται ότι περίπου το 35% του ΑΕΠ της Ευρώπης παράγεται σε μια ζώνη μέχρι και 50 χιλιόμετρα από τις ακτές.
Εν τω μεταξύ, αναμένονται πιο συχνές και ισχυρές καταιγίδες στη βόρεια Ευρώπη, ειδικά εντός της ζώνης που ξεκινά από τη νότια Αγγλία και μέσω βόρεια Γαλλίας, Δανίας και βόρειας Γερμανίας καταλήγει στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ζημιές από τις ετήσιες καταστροφές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 21% στη Βρετανία, κατά 37% στη Γερμανία και κατά 44% στο σύνολο της Ευρώπης. Κατά 104% αναμένεται να αυξηθούν οι ζημιές από τις καταιγίδες που συμβαίνουν μια φορά κάθε αιώνα.