tromaktiko: Αυτοπυρπολήθηκαν Θιβετιανοί μοναχοί ζητώντας θρησκευτική ελευθερία

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτοπυρπολήθηκαν Θιβετιανοί μοναχοί ζητώντας θρησκευτική ελευθερία



Δύο νεαροί Θιβετιανοί μοναχοί αυτοπυρπολήθηκαν τη Δευτέρα αφού προηγουμένως απηύθυναν έκκληση για θρησκευτική ελευθερία, τη στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση αντιδρά με...
οργή σε δηλώσεις το Δαλάι Λάμα ότι θα αποφασίσει ο ίδιος για το διάδοχό του. Το Πεκίνο διαμηνύει ότι ο τίτλος του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ απονέμεται από την κεντρική κυβέρνηση και είναι παράνομος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Οι δύο μοναχοί, ηλικίας 18 και 19 ετών, αυτοπυρπολήθηκαν στη νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν το Θιβετιανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που έχει την έδρα του στην Ινδία και η εδρεύουσα στο Λονδίνο οργάνωση «Ελεύθερο Θιβέτ».

Ο ένας από τους μοναχούς ήταν από τη μονή Κίρτι, που βρίσκεται στην κομητεία Άμπα της επαρχίας Σετσουάν και πιστεύεται πως υπέκυψε, ενώ ο άλλος έχει υποστεί εγκαύματα και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Άλλοι δύο μοναχοί έχουν πεθάνει με τον ίδιο τρόπο το τελευταίο διάστημα στη μονή Κίρτι και τη γειτονική μονή Νιάτσο, αντιδρώντας στον έλεγχο που επιβάλλει η Κίνα στο βουδισμό στο Θιβέτ. Η Άμπα έχει αποτελέσει τα τελευταία έτη επίκεντρο διαδηλώσεων κόντρα στην κινεζική κυβέρνηση.

Η ένταση κλιμακώθηκε το Σάββατο έπειτα από δηλώσεις του 76χρονου βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει εξόριστος από το 1959, ότι εάν μετενσαρκωθεί πρόκειται να αφήσει ρητές γραπτές οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία.

Σε ανακοίνωσή του ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ ανέφερε ότι όταν πλησιάζει τα 90 του χρόνια θα συμβουλευτεί τους μεγάλους λάμα των θιβετιανών βουδιστικών παραδόσεων για να εκτιμηθεί αρχικά εάν θα πρέπει αυτός καθαυτός ο θεσμός του Δαλάι Λάμα να συνεχιστεί.

Επισήμανε ότι ο διάδοχός του μπορεί να έχει γεννηθεί στην εξορία, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέξει το διάδοχό του όσο βρίσκεται εν ζωή -που μπορεί να είναι ακόμη και γυναίκα. Κατά το παρελθόν έχει δηλώσει επίσης πως θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε μία εκλογή του επόμενου Δαλάι Λάμα.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «καμία αναγνώριση ή αποδοχή δεν μπορεί να δοθεί σε υποψήφιο που έχει επιλεγεί με πολιτικά κίνητρα από οποιονδήποτε, περιλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Η κινεζική κυβέρνηση διεμήνυσε τη Δευτέρα διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «ο τίτλος του Δαλάι Λάμα απονέμεται από την κεντρική κυβέρνηση και είναι παράνομος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Σύμφωνα με τη θιβετιανή παράδοση, οι μοναχοί πρέπει να εντοπίσουν ένα νεαρό αγόρι που φέρει τα σημάδια που δείχνουν πως είναι η μετενσάρκωση του τελευταίου πνευματικού ηγέτη.

«Ένα σύνολο θρησκευτικών τελετουργιών και ιστορικών συμβάσεων υπεισέρχονται στη μετενσάρκωση του Δαλάι Λάμα και ουδέποτε υπήρξε το έθιμο ένας Δαλάι Λάμα να επιλέγει τον διάδοχό του» τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Η Κίνα τονίζει ότι ο πνευματικός ηγέτης πρέπει να έχει γεννηθεί σε περιοχή του Θιβέτ υπό κινεζικό έλεγχο.

Ο Δαλάι Λάμα ζει στην Ινδία αφότου διέφυγε από το Θιβέτ το 1959 εν μέσω απόπειρας εξέγερσης κατά της κινεζικής κυριαρχίας. Αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Κίνα, η οποία τον θεωρεί αυτονομιστή και επιδιώκει να επιλέξει ένα διάδοχο προσκείμενο στο Πεκίνο.

Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα επιμένει ότι δεν επιζητά ανεξαρτησία, αλλά μόνο ενισχυμένη αυτονομία για το Θιβέτ (το οποίο η Κίνα υποστηρίζει ότι «απελευθέρωσε ειρηνικά», καταλαμβάνοντάς το 1951).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!