tromaktiko: Ο Καρατζαφέρης και ο… Καραμανλής

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Καρατζαφέρης και ο… Καραμανλής



Τον Φρανσουά Μιτεράν απολαμβάνεις να τον διαβάζεις, επιχειρώντας μέσα από τις «γωνίες» της πολιτικής διαδρομής, αλλά και της ρητορικής του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας...
να διαπιστώσεις πόσο συχνά και πόσο έντονα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μια από τις ρήσεις του Μιτεράν που εξελίχτηκαν σε «αλήθειες», για την άσκηση της εξουσίας, είναι η άποψη ότι η πολιτική είναι, μεταξύ άλλων και κυρίως, η διαχείριση συμβόλων. Εφόσον βέβαια τα σύμβολα αυτά είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να αποτελούν από μόνα τους «μήνυμα» για την κοινωνία στην οποία απευθύνονται.



Στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι ένας από εκείνους που απέδειξαν ότι φλερτάρουν με επιτυχία με τους συμβολισμούς.

Ως δημοσιογράφος, και εμπνευστής της «TV-Press», πρωταγωνίστησε στον αγώνα κατά του πρώτου, σκληρού ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια πριν από το 1989. Ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κατάφερε να εκλεγεί πρώτος στη Β’ Αθηνών, τη μεγαλύτερη… από τότε κιόλας, εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης. Υπήρξε από τα παράπλευρα στηρίγματα της ανάδειξης του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του, σε ηλικία μόλις 41 ετών, το 1997.
Στη συνέχεια, και μετά την ήττα στις εκλογές του 2000, πέρασε στο αντάρτικο. Άσκησε σκληρή κριτική στον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και το περιβάλλον του, με αποτέλεσμα να διαγραφεί «από το σπίτι του», όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει. Προχώρησε στην ίδρυση του δικού του κόμματος, και τελικά μπήκε στη Βουλή, και ενισχύθηκε σημαντικά, την εποχή που η ηγεμονία Καραμανλή ακολουθούσε φθίνουσα πορεία. Για να φτάσει στην έξοδο από την πρωθυπουργία και την ηγεσία της Κεντροδεξιάς.
Το «παιχνίδι με τα σύμβολα», που έπαιξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, είναι όντως αξιοσημείωτο. Ονόμασε το κόμμα του, Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Και ανακοίνωσε την ίδρυσή του, την ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000. Απευθύνθηκε δηλαδή στο θρησκευτικό συναίσθημα μιας κοινωνίας, που συνεχίζει να πιστεύει και να εκκλησιάζεται.
Μόνο που η 14η Σεπτεμβρίου, έχει και έναν άλλο συμβολισμό, καθώς εκείνη την ημέρα, το 1956, γεννήθηκε ο Κώστας Καραμανλής. Που διέγραψε τον Γιώργο Καρατζαφέρη από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μετά να μην σχολιάζει κανείς τους συμβολισμούς και τα… δώρα γενεθλίων;

statesmen.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!