tromaktiko: Για τον φίλο φαρμακοποιό

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Για τον φίλο φαρμακοποιό



Φιλε μου φαρμακοποιε, μαλλον επιλεγεις στοιχεια που σε βολευουν απο την καθε περιπτωση. Δε μπορεις ΚΑΙ να εχεις τη σιγουρια οτι δε θα ανοιξει καποιος διπλα σου (βλεπε περιορισμους - Κρατικη αδεια - κλειστο επαγγελμα)...
ΚΑΙ να ζητας να σου ανηκει και να μεταβιβαζεις κατα το δοκούν κατι που ετυχε να αποκτησεις πριν (ενω καποιος αλλος δύσμοιρος συναδελφος σου δεν ευνοηθηκε απο την τυχη του).
Στο εμπορικο καταστημα που αναφερεις, μπορει πανευκολα καποιος αλλος να ανοιξει διπλα ενα μαγαζι, με παρομοια προϊοντα και να τον ανταγωνιστει. Μετα βεβαια, ο καθενας εχει το (αγραφο) δικαιωμα να πουλησει την επιχειρηση του σε οποιον θελει και οσο θελει.
Αντιθετως, σε ενα κλειστο επαγγελμα, το Κρατος και οι κανονισμοι του ειναι αυτοι που ευνοουν την επιχειρηση να στηθει, καθως του εξασφαλιζουν σιγουρη πελατεια, ελλειψη ανταγωνισμου (και βεβαια αυξημενη ζητηση, λογω των ιδιαιτερων συνθηκων που επικρατουν στην Ελλαδα). Μια τετοια αδεια θα επρεπε να επιστρεφεται στο Κρατος και να την παραλαμβανει ο επομενος, αναλογα με τα κριτηρια προτεραιοτητας.
Αν παλι θελεις να κατεχεις την αδεια, οπως συμβαινει και σε ενα καταστημα, θα πρεπει να αποδεχτεις οτι θα μπορει να ανοιξει και ενας αλλος φαρμακοποιος 20 μετρα διπλα σου. Τοτε, οι πελατες ειναι αυτοι που θα αποφασισουν ποιος απο τους δυο ειναι ο καλυτερος.
Τωρα, το τι ισχυει στην Αυστρια και το κατα ποσο αυτο ειναι σωστο, ειναι αλλο θεμα, που μαλλον δε σας συμφερει να αναλυθει.

Υ.Γ. Αυτο που πρεπει να προσεξετε, αν ανοιξει το επαγγελμα σας, ειναι το ΠΟΙΟΣ θα εχει το δικαιωμα να ανοιξει φαρμακειο. Θα ειναι τραγικο να μπορει να το κανει ενας επιχειρηματιας και να σας προσλαμβανει μετα σαν εργαζομενους.

Παντα φιλικα...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!