"Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι, αυτή είναι η γνώμη της ΕΕ (...) όλων των θεσμών και των κρατών μελών της, η οποία έχει εκφραστεί αρκετές φορές στις επαφές μας με τους Αμερικανούς", σημείωσε η Μάλστρεμ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
"Είναι ντροπή που είναι ακόμη ανοιχτό και που οι άνθρωποι (που κρατούνται) δεν είχαν μια δίκη", υπογράμμισε.
"Θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς φίλους μας ότι θα πρέπει να κλείσει", κατέληξε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2009. Ωστόσο το Κογκρέσο για δημοσιονομικούς λόγους εμποδίζει ντε φάκτο το κλείσιμο της φυλακής αρνούμενο να αποδεσμεύσει τα χρήματα που χρειάζονται για τη μεταφορά των κρατούμενων από τη στρατιωτική φυλακή προς το αμερικανικό έδαφος ή σε τρίτες χώρες.
Η φυλακή του Γκουαντάναμο, η οποία άνοιξε τον Ιανουάριο του 2002 για να εγκλειστούν εκεί ύποπτοι για τρομοκρατία, έγινε το σύμβολο των καταχρήσεων του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" του προκατόχου του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους.
Σχεδόν 800 άνθρωποι πέρασαν συνολικά από τα κελιά της. Σήμερα απομένουν εκεί σχεδόν 200.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ υπογράμμισε επίσης σήμερα ότι ο νόμιμος αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των ελευθεριών.
"Τα τελευταία δέκα χρόνια, ήρθαμε συχνά αντιμέτωποι με το ευαίσθητο ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Δεν πρέπει ποτέ να υποχωρούμε στον πειρασμό να θυσιάζουμε το πρώτο στο βωμό του δεύτερου", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, με αφορμή τη 10η επέτειο την Κυριακή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.