tromaktiko: Η ευρωζώνη προσπορίζει οφέλη μόνο σε ορισμένα κράτη (Βορράς) σε βάρος των υπολοίπων (Νότος)

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η ευρωζώνη προσπορίζει οφέλη μόνο σε ορισμένα κράτη (Βορράς) σε βάρος των υπολοίπων (Νότος)



Σε ένα άρθρο μας  –χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., της Eurostat– εξετάσαμε την... εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των 12 κρατών-παλαιών μελών της ευρωζώνης το καθένα από τα έτη της περιόδου 2000-2010 και είδαμε ότι τα κράτη αυτά χωρίζονται σε δύο ίσες ομάδες: η πρώτη έχει πλεονάσματα και περιλαμβάνει το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία (πλεονασματικές απ'Α εδώ κι εμπρός) με τη Γερμανία να αποσπά τη μερίδα του λέοντος, ενώ η δεύτερη ελλείμματα (ή μεγάλη μείωση του πλεονάσματός τους) στο ισοζύγιο αυτό και η οποία περιλαμβάνει την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία (ελλειμματικές απ'Α εδώ κι εμπρός).

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την προβλεπόμενη από τη Eurostat εξέλιξη στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) των 12 αυτών κρατών από το 2007, δηλαδή ένα χρόνο πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης μέχρι το 2012, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της υπηρεσίας αυτής. Εκτός, όμως, από τις δύο αυτές ομάδες θα εξετάσουμε και την ίδια εξέλιξη στα 3 κράτη-παλαιά μέλη της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, δηλαδή τη Δανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στο σύνολο των 15 κρατών-παλαιών μελών της Ε.Ε. (Ε.Ε. 15).

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα, δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των κρατών που προαναφέρθηκαν και εκείνο του συνόλου της καθεμιάς ομάδας και της Ε.Ε. 15 ως συνόλου το έτος 2007, στη 2η οι προβλέψεις της Eurostat για το 2012 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή του στο διάστημα 2007-2012. Στις επόμενες τρεις στήλες δίνονται τα ίδια στοιχεία με την Ε.Ε. 15=100. Οι στήλες αυτές δίνουν την αύξηση ή τη μείωση της απόστασης που χωρίζει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ του κάθε κράτους και της καθεμιάς ομάδας κρατών από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (=100), δηλαδή βασικά, την αύξηση ή τη μείωση της ανισότητας που υπάρχει στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ανάμεσα σε κράτη και σε ομάδες κρατών. Στο δεύτερο μέρος του πίνακα δίνονται συγκρίσεις ανάμεσα στις τρεις ομάδες κρατών-μελών της Ε.Ε. 15.

Πριν προχωρήσουμε θέλουμε να επισημάνουμε ότι, όπως φαίνεται από την 4η και 5η στήλη του πίνακα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ όλων των πλεονασματικών κρατών και όλων των κρατών μη μελών της ευρωζώνης ήταν το 2007 και αναμένεται να είναι και το 2012 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15, ενώ αυτό ισχύει μόνο για ένα μέλος της ομάδας των ελλειμματικών κρατών (Ιρλανδία).

Από την 3η στήλη του πίνακα φαίνεται ότι το 2012 σε σχέση με το 2007 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ αναμένεται:

– Να αυξηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ομάδας των πλεονασματικών κρατών. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στη Γερμανία και στην Αυστρία.

– Να μειωθεί σε 4 κράτη της ομάδας των ελλειμματικών κρατών και να αυξηθεί σε 2 (Γαλλία και Ιταλία). Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να σημειωθεί στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα.

– Να αυξηθεί σε 2 από τα κράτη μη μέλη της ευρωζώνης και να μειωθεί σε ένα (Ηνωμένο Βασίλειο).

– Εξαιτίας των διαφορών αυτών στην 1η ομάδα, ως σύνολο, αναμένεται να σημειωθεί 10πλάσια αύξηση από εκείνη της 2ης ομάδας ως συνόλου και υπερδεκαπλάσια από εκείνη της 3ης ομάδας ως συνόλου, με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται από το δεύτερο μέρος του πίνακα 1, αναμένεται η ανισότητα ανάμεσα στην 1η και 2η και στην 1η και 3η ομάδα να αυξηθεί και να παραμείνει αμετάβλητη ανάμεσα στη 2η και στην 3η ομάδα.

Από την 6η στήλη του πίνακα φαίνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ με την Ε.Ε. 15=100 αναμένεται:

– Να αυξηθεί η πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15 διαφορά του σε 5 από τα 6 κράτη-μέλη της ομάδας των πλεονασματικών κρατών και να μειωθεί ανεπαίσθητα σε 1 (Ολλανδία). Η μεγαλύτερη αύξηση της διαφοράς αυτής αναμένεται να σημειωθεί στη Γερμανία και στην Αυστρία.

– Να αυξηθεί η κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15 διαφορά του σε 5 από τα 6 κράτη-μέλη της ομάδας των ελλειμματικών χωρών και να μειωθεί η άνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15 διαφορά του σε ένα (Ιρλανδία). Η μεγαλύτερη αύξηση της προς τα κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15 διαφοράς των 5 κρατών αναμένεται να σημειωθεί στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα. Και για τα 5 κράτη το 2012, δηλαδή, αναμένεται να σημειωθεί απόκλιση αντί για σύγκλιση προς τον μέσο όρο τη Ε.Ε.

– Να μειωθεί η άνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15 διαφορά του σε 2 κράτη (Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και να αυξηθεί σε ένα (Σουηδία).

– Εξαιτίας των διαφορών αυτών στην 1η ομάδα, ως σύνολο, να αναμένεται να σημειωθεί αύξηση της άνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15 διαφοράς του, στη 2η ομάδα, ως σύνολο, αύξηση της κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15 διαφοράς του και στην 3η ομάδα, ως σύνολο μείωση της άνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 15 διαφοράς του.

Από τα όσα προαναφέρθηκαν φαίνεται ότι η διεθνής οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 και ο απόηχός της δεν αναμένεται να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 15. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που είχαν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους ως σύνολο αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους σε ΜΑΔ στο διάστημα 2007-2012, ενώ η αύξησή του στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που είχαν έλλειμμα καθώς και στα κράτη-μη μέλη της ευρωζώνης θα είναι μηδαμινή. Εξαιτίας των διαφοροποιήσεων αυτών –όπως φαίνεται από το δεύτερο μέρος του πίνακα– με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ το 2012 σε σχέση με το 2007 αναμένεται να σημειωθεί:

– Αύξηση της ανισότητας ανάμεσα στα πλεονασματικά και ελλειμματικά κράτη-μέλη της ευρωζώνης (από 14,4 σε 19,9 εκατοστιαίες μονάδες).

– Αύξηση της ανισότητας ανάμεσα στα πλεονασματικά κράτη της ευρωζώνης και στα μη μέλη της ευρωζώνης (από 1,3 σε 8,3 εκατοστιαίες μονάδες).

– Στασιμότητα στην ανισότητα ανάμεσα στα ελλειμματικά κράτη-μέλη της ευρωζώνης και στα μη μέλη της.

Σε ό,τι αφορά τη θέση των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. 15 το 2012 σε σχέση με το 2007 με βάση το ύψος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ, η μεγαλύτερη βελτίωση θέσης αναμένεται να σημειωθεί στη Γερμανία (από τη 10η θέση το 2007 στην 6η στο 2012) και η μεγαλύτερη χειροτέρευση στην Ιρλανδία (από τη 2η στην 5η) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (από την 8η στη 10η). Η Ελλάδα το 2007 κατείχε τη 14η (προτελευταία) θέση ανάμεσα στα 15 κράτη και στην ίδια θέση αναμένεται να παραμείνει και το 2012.

Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο φαίνεται ότι η πολιτική που τα οικονομικά ισχυρά κράτη-μέλη της ευρωζώνης επιβάλλουν με τα μνημόνια στα οικονομικά αδύναμα (στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, μέχρι στιγμής, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν σ'Α αυτά και άλλα κράτη), αντί για σύγκλιση, που θεωρητικά είναι ο στόχος της δημιουργίας της Ε.Ε., προκαλεί απόκλιση των οικονομιών τους.

Τόσο από το άρθρο αυτό όσο και από εκείνο της 10.7.11 φαίνεται καθαρά ότι η ευρωζώνη προσπορίζει οφέλη μόνο σε ορισμένα κράτη σε βάρος των υπολοίπων. Δυστυχώς, τα ευνοημένα από τη λειτουργία της κράτη αρνούνται να επιδείξουν πραγματική αλληλεγγύη προς τα μη ευνοημένα και, αντί για βοήθεια, τους χορηγούν δάνεια με τοκογλυφικούς όρους που προκαλούν τεράστια προβλήματα στη μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!