tromaktiko: Δυναμική είσοδος της Ρουμανίας στον ευρωπαϊκό χάρτη παραγωγής «πράσινης» ενέργειας

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Δυναμική είσοδος της Ρουμανίας στον ευρωπαϊκό χάρτη παραγωγής «πράσινης» ενέργειας



Την εβδομάδα που μας πέρασε η αρμόδια άρχη του Ρουμανικού κράτους ανακοίνωσε τις νέες οικονομικές ενισχύσεις που θα... ισχύσουν για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στη χώρα. Σύμφωνα με τον Ηλία Παπαγεωργιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της MORE Green Energy στη Ρουμανία «Το νέο αυτό πακέτο, σε συνδυασμό με το πολύ ελκυστικό δυναμικό που έχει η χώρα σε διάφορες κατηγορίες ενέργειας, αλλάζει το σκηνικό και επιτρέπει στη Ρουμανία να πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στον ευρωπαϊκό χάρτη παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, σύμφωνα και με πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη της Ernst & Young».

Τρόπος υπολογισμού
Ο τρόπος οικονομικής ενίσχυσης των ενεργειακών έργων διαφέρει από τον Ελληνικό. Έτσι, δεν υπάρχει εγγυημένη τιμή από την τοπική ΔΕΗ για την παραγωγή του ρεύματος, αλλά ένας συνδυασμός πώλησής του και παραλαβής «πράσινων πιστοποιητικών». Τα «πράσινα πιστοποιητικά» είναι αυτά που καλούνται να αγοράζουν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Έτσι, η παραγωγή ενέργειας στη Ρουμανία θα σημαίνει την είσπραξη χρημάτων από:

· Την πώληση ενέργειας στο σύστημα. Η τιμή σήμερα κυμαίνεται στα 48 – 52 ευρώ / ΜW (0,048 – 0,052 ευρώ / KW). Λόγω του πεπαλαιωμένου συστήματος παραγωγής ενέργειας της χώρας, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η τιμή αυτή θα παρουσιάσει ανοδικές τάσεις, με την παράλληλη απόσυρση παλαιών μονάδων παραγωγής από το 2015.΄

· Την παραλαβή «πράσινων πιστοποιητικών». Ο αριθμός τους κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο ενέργειας και η τιμή τους σήμερα κυμαίνεται στα 55 ευρώ / πιστοποιητικό.

Οικονομικές ενισχύσεις ανά κατηγορία
Οι νέες ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής:
1. Φωτοβολταϊκά
· Εκτιμώμενη μέση ετήσια παραγωγή: 1.100 – 1250 ώρες
· 6 «πράσινα πιστοποιητικά»
· Εκτιμώμενη συνολική ενίσχυση: 380 ευρώ / MW (0,38 ευρώ / KW)

2. Αιολικά
· Εκτιμώμενη μέση ετήσια παραγωγή: 2.700 – 3.000 ώρες
· 2 «πράσινα πιστοποιητικά» ως το 2017. 1 από το 2018
· Εκτιμώμενη συνολική ενίσχυση: 160 ευρώ / MW (0,16 ευρώ / KW) ως το 2017

3. Υδροηλεκτρικά
· Εκτιμώμενη μέση ετήσια παραγωγή: 3.500 – 4.000 ώρες
· 3 «πράσινα πιστοποιητικά» για νέα έργα
· Εκτιμώμενη συνολική ενίσχυση: 215 ευρώ / MW (0,215 ευρώ / KW).

4. Βιομάζα
· 2 «πράσινα πιστοποιητικά» για βιομάζα, βιοαιθανόλη και γεωθερμική ενέργεια
· 1 «πράσινο πιστοποιητικό» για «πράσινη» ενέργεια που αποκτάται από τη διαχείριση σκουπιδιών
· 1 συμπληρωματικό «πράσινο πιστοποιητικό» θα δοθεί στα έργα που θα κατηγοριοποιηθούν ως υψηλής τεχνολογίας.
· 1 συμπληρωματικό «πράσινο πιστοποιητικό» θα δοθεί στα έργα που θα χρησιμοποιήσουν «ενεργειακά φυτά».

Δεκάδες ξένοι επενδυτές ετοιμάζονται για είσοδο στη Ρουμανική αγορά
Εκτός από τις παραπάνω τιμές, υπάρχουν και άλλες που αναφέρονται σε ειδικές υποκατηγορίες παραγωγής. Όπως αναφέρουν τα Ρουμανικά Μέσα Ενημέρωσης «το τοπίο πλέον έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό και αυτό το στοιχείο θεωρείται ότι θα προσελκύσει πολλούς μεγάλους επενδυτές από όλον τον κόσμο. Ήδη πολλά μεγάλα έργα έχουν προχωρήσει, ενώ ακόμη περισσότερα είναι έτοιμα και υπό συζητήτηση».

Σημασία στη λεπτομέρεια και στα έτοιμα έργα
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της MORE Green Energy «το νέο σκηνικό αναμένεται να μετατρέψει τη χώρα σε πόλο έλξης, όμως καλό θα ήταν οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι προσεκτικοί. Καλό είναι να συνεργαστούν με εταιρίες που γνωρίζουν το θέμα, μιας και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν μελέτης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο το κόσμο. Η εταιρία μας, από τις δεκάδες περιπτώσεις που έχει εξετάσει, έχει επιλέξει συγκεκριμένα έργα από κάθε κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα κλπ), τα οποία διαθέτουν έτοιμο φάκελο, σωστή θέση και τεχνικές προδιαγραφές. Σε συνεργασία με σειρά άλλων ειδικών, παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες στους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου και του τραπεζικού δανεισμού, όταν πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια».
MORE Green Energy
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!