μπορούσαν να οδηγήσουν και σε άλλες διώξεις για τη βομβιστική επίθεση του 1988 σε αεροσκάφος της Pan Am – το οποίο είχε ανατιναχθεί πάνω από την πόλη Λόκερμπι.
«Ζητήσαμε από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να δώσει όποια καταγεγραμμένα στοιχεία υπάρχουν και όποιους αυτόπτες μάρτυρες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες έρευνες», δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Σκοτίας.
Ο Άμπντελ Μπάσετ αλ Μεγκράχι, πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση στην οποία είχαν σκοτωθεί 270 άνθρωποι, είχε αποφυλακιστεί για ανθρωπιστικούς λόγους το 2009, αλλά η εισαγγελία της Σκοτίας ανέφερε ότι το δικαστήριο είχε αποδεχθεί πως δεν έδρασε μόνος του.
Ο αλ Μεγκράχι πάσχει από καρκίνο του προστάτη και θεωρείτο ότι του απέμεναν μήνες ζωής. Η αποφυλάκισή του και η επιστροφή του στη Λιβύη, όπου έτυχε υποδοχής ήρωα, καθώς και το γεγονός ότι έχει ζήσει πολύ περισσότερο απ' ό,τι ανέμεναν οι γιατροί, προκάλεσαν οργή σε πολλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, πατρίδα των περισσότερων θυμάτων.
Η έρευνα για την υπόθεση Λόκερμπι «παραμένει ανολοκλήρωτη σε ό,τι αφορά την ανάμιξη άλλων, μαζί με τον κ. Μεγκράχι, στην δολοφονία 270 ανθρώπων», είπε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι είχε υποβάλει έναν κατάλογο οκτώ ακόμα υπόπτων από τους οποίους ήθελε να πάρει καταθέσεις, αλλά ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε αρνηθεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Το Μάρτιο ο Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης και σήμερα προσωρινός ηγέτης της χώρας, είχε δηλώσει πως διέθετε αποδείξεις για την ανάμιξη του Καντάφι στη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Παν Αμ.