tromaktiko: Αναπόφευκτη η διαγραφή χρέους, κατά τον πρώην Γερμανό υπουργό Οικονομικών

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αναπόφευκτη η διαγραφή χρέους, κατά τον πρώην Γερμανό υπουργό Οικονομικών



Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Πέερ Στάινμπρουκ εκτιμά πως η Ελλάδα έχει σχεδόν πτωχεύσει και θεωρεί... ζήτημα χρόνου τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένη από τη διεθνή οικονομική βοήθεια. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών, που προαλείφεται για υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπογράμμισε ότι «θα πρέπει επιτέλους να πούμε ανοιχτά ότι η Αθήνα έχει σχεδόν πτωχεύσει. Θα μπορούσαμε να το διατυπώσουμε και πιο σκληρά και να πούμε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα θα αποφασιστεί διαγραφή του ελληνικού χρέους και αυτό θα πλήξει μεταξύ άλλων και ιδιώτες πιστωτές. Ο Πέερ Στάινμπρουκ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην περαιτέρω ενίσχυση των πόρων και των αρμοδιοτήτων του EFSF.

Στο ομοσπονδιακό συμβούλιο, την άνω βουλή της Γερμανίας, θα χαράξουν την κόκκινη γραμμή στις αρμοδιότητες του μηχανισμού στήριξης οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) της Βαυαρίας. Στη σημερινή συνεδρίαση του νομοθετικού οργάνου των ομοσπόνδων κρατιδίων της χώρας, η κυβέρνηση της Βαυαρίας θα καταθέσει δήλωση στα πρακτικά ότι απορρίπτει τον καθορισμό νέων πιστωτικών ορίων για τον EFSF. «Η Βαυαρία τηρεί προσεκτική και προειδοποιητική στάση. Θα συμπράξουμε σε αυτό το βήμα, (σ.σ. στην διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού στήριξης) δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να πάμε παρακάτω», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το στέλεχος της βαυαρικής κυβέρνησης Μαρσέλ Χούμπερ, προσθέτοντας ότι η Βαυαρία δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση κοινοτικοποίηση του χρέους κάποιων χωρών. «Ως εδώ και μη παρέκει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χούμπερ, απαντώντας σε προειδοποιήσεις οικονομολόγων που θεωρούν ανεπαρκή για την σταθεροποίηση του ευρώ την αύξηση των πόρων του EFSF στα 780 δισ. ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!