tromaktiko: Βραχνάς το «κουρπάτζι» για τους ψαράδες της επαρχίας Αμμοχώστου

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Βραχνάς το «κουρπάτζι» για τους ψαράδες της επαρχίας Αμμοχώστου



Μετά τα δελφίνια και τα κουνελόψαρα, ένα ακόμη είδος ψαριού εξελίσσεται σε βραχνά για τους επαγγελματίες ψαράδες της ελεύθερης Αμμοχώστου. Όπως ανέφεραν στον «Φ», τους τελευταίους μήνες στις θάλασσες της ελεύθερης Αμμοχώστου, παρατηρείται έξαρση στον πληθυσμό του φιδοειδούς ψαριού, που είναι γνωστό ως κουρπάτζι, ή σπάθη ή και φλογέρα.

Πρόκειται, πρόσθεσαν, για ένα αχόρταγο ψάρι με στόμα πάνω από πέντε εκατοστά μήκος, το οποίο έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει την ευχέρεια να εξαρθρώνει μεγάλα ποσοστά πληθυσμών νεαρών μικρών ψαριών που αποτελούν γόνο αναπαραγωγής, προξενώντας έτσι μεγάλες ζημιές στον κύκλο αναπαραγωγής και τα αλιευτικά αποθέματα των ψαριών. Ακόμα, έχει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας το στόμα του, να απορροφά και αβγά των ψαριών, επαυξάνοντας το καταστροφικό του έργο.

Ακόμη, τα κουρπάτζια αποτελούν το αγαπημένο ψάρι των κουνελόψαρων και σταδιακά ίσως αποτελέσει επιπρόσθετο παράγοντα προσέλκυσής τους στις κυπριακές θάλασσες. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, τα κουρπάτζια, όταν πιαστούν σε δίκτυα φτιαγμένα από μισίνα, έχουν τη δυνατότητα να τα ξεσκίζουν με τα δόντια τους, προκαλώντας επιπρόσθετες ζημιές στους επαγγελματίες ψαράδες.

Όπως μας τόνισαν επίσης οι επαγγελματίες ψαράδες στην ελεύθερη Αμμόχωστο, το κουρπάτζι δεν είναι δηλητηριώδες και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από τον άνθρωπο, αφού το τμήμα του πέραν από το τεράστιο στόμα, είναι ψαχνό. Ωστόσο, δεν πρόκειται για υψηλής ποιότητας ψάρι και τις πλείστες φορές είτε ρίχνεται στα σκουπίδια από τους ψαράδες είτε χαρίζεται, ή στην απίθανη των περιπτώσεων, πωλείται προς 2 - 3 ευρώ το κιλό.

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες, η κατάργηση της επιδότησης με ένα ευρώ για κάθε κουνελόψαρο που σκότωναν αποτέλεσε σε κάποιο βαθμό ανασταλτικό παράγοντα στην καταπολέμησή τους.

Οι ψαράδες εισηγούνται την επαναφορά του μέτρου και τη συμπερίληψη σ’ αυτό και της επιδότησης της εξόντωσης του κουρπατζιού. Διαφορετικά, τονίζουν, σε λίγα χρόνια οι πληθυσμοί των διαφόρων ψαριών στις κυπριακές θάλασσες ίσως και να εξαφανιστούν, αφού ήδη αρκετά ψάρια, βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!