tromaktiko: Πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης: "Άλλοι κρατούν τα κλειδιά του ΤΕΙ Καλαμάτας…"

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης: "Άλλοι κρατούν τα κλειδιά του ΤΕΙ Καλαμάτας…"



Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης σχολιάζει τις εκπαιδευτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Κύριο θέμα της συζήτησης που είχαμε μαζί του ήταν, φυσικά, το παρόν και το μέλλον του ΤΕΙ, μετά και το νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

-Ο ρόλος των κομμάτων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν πρέπει να συγχέεται με τη συνδιοίκηση ή την ασυδοσία

-Ναι στο άσυλο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όχι στο άσυλο για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων
-Αρχικά θα ήθελα ένα σχόλιο για τις φετινές βάσεις των σχολών του ΤΕΙ;
Οι βάσεις στα περισσότερα Τμήματα του ΑΤΕΙ Καλαμάτας είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες των περασμένων ετών, μολονότι σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν μειωμένες στα περισσότερα Τμήματα των ΑΕΙ, λόγω της αυξημένης δυσκολίας των θεμάτων στις εξετάσεις. Η αύξηση των βάσεων στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας οφείλεται, κυρίως, στο μικρότερο αριθμό θέσεων που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

-Θεωρείτε επιτυχία ότι ανέβηκαν οι βάσεις των σχολών;
Δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας από την αύξηση των βάσεων πρόσβασης στα Τμήματα του ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Όμως, συνιστά θετική εξέλιξη στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ποιότητα των σπουδών η προσέλευση και εγγραφή σπουδαστών με μεγαλύτερη βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις.

-Όμως, κάποια τμήματα δε δέχτηκαν ούτε ένα σπουδαστή, πόσο άσχημο είναι αυτό για το ΤΕΙ;
Τα Τμήματα που δε δέχτηκαν ούτε ένα σπουδαστή είναι εκείνα τα οποία με απόφαση της υπουργού Παιδείας αποκλείστηκαν από την κατάσταση του Μηχανογραφικού. Αυτό είναι μία αρνητική εξέλιξη και πρέπει να γίνουν και θα γίνουν προσπάθειες, τόσο από το ίδιο το ΑΤΕΙ Καλαμάτας όσο και από άλλους φορείς (ελπίζουμε) που ενδιαφέρονται για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

-Υπήρξε ολιγωρία από κάποιους και, τελικά, είχαμε το φαινόμενο τα τμήματα να μη δεχτούν σπουδαστές;
Δεν υπήρξε ολιγωρία από κανέναν παράγοντα του δημόσιου βίου της Μεσσηνίας για τον αποκλεισμό των δύο Τμημάτων του ΑΤΕΙ, αλλά και άλλων 23 Τμημάτων ΑΕΙ πανελλαδικά, από το Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, επειδή η απόφαση της υπουργού Παιδείας ήταν ξαφνική, μη αναμενόμενη και άδικη, χωρίς να προηγηθεί διάλογος ή να ζητηθεί η γνώμη των Ιδρυμάτων.

-Τα συγκεκριμένα τμήματα πώς θα λειτουργήσουν φέτος;
Θα λειτουργήσουν στο αρχόμενο ακαδημαϊκό έτος με τους υπάρχοντες σπουδαστές.

-Θέμα βιωσιμότητας των σχολών αυτών και γενικότερα του ΤΕΙ τίθεται;
Το θέμα της βιωσιμότητας αυτών των Τμημάτων αλλά και κάθε άλλου Τμήματος, τόσο του ΑΤΕΙ Καλαμάτας όσο και οποιουδήποτε άλλου ΑΕΙ, εξετάζεται κάθε φορά με βάση τα κριτήρια που θέτει η αρμόδια Αρχή. Με το νέο νόμο του υπουργείου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπεται για το προσεχές μέλλον η κατάργηση, η ίδρυση ή η συγχώνευση Ιδρυμάτων ΑΕΙ, Σχολών και Τμημάτων. Επομένως, τα πάντα θα κριθούν εξ αρχής σε πανελλαδικό επίπεδο.

-Το Τμήμα Λογοθεραπείας παίζει καθοριστικό ρόλο στο ΤΕΙ Καλαμάτας;
Το Τμήμα Λογοθεραπείας είναι ένα αξιόλογο Τμήμα, το οποίο προτιμούν υποψήφιοι σπουδαστές οι οποίοι κατά κανόνα πετυχαίνουν πολύ υψηλές επιδόσεις και για τον ίδιο λόγο η βάση πρόσβασης είναι επίσης υψηλή. Το Τμήμα αυτό, μολονότι στερείται μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, έχει πολύ καλές υποδομές και εξασφαλίζει αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών.

-Όσον αφορά στο Τμήμα Ραδιολογίας - Ακτινολογίας, θα λειτουργήσει; Κι αν ναι, πότε;
Το Τμήμα Ακτινολογίας-Ραδιολογίας, μολονότι υπάρχει στα χαρτιά, δε λειτούργησε μέχρι τώρα επειδή το υπουργείο Παιδείας αρνείται να το εντάξει στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Έχουμε σχέδια για το Πρόγραμμα Σπουδών αυτού του Τμήματος, το οποίο θα ενεργοποιήσουμε με εφαρμογή διατάξεων του νέου νόμου. Αυτό, όμως, δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος, επειδή οι προθεσμίες δεν είναι επιτρεπτές.

-Σας είχα ρωτήσει κάποτε και σας ρωτώ και τώρα. Αν το παιδί σας εισαγόταν στο ΤΕΙ Καλαμάτας, τι θα του λέγατε;
Και παλαιότερα απάντησα, όπως και σήμερα. Εάν είχα παιδί ηλικίας Λυκείου και περνούσε στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας, δε θα ήμουν εγώ εκείνος που θα το απέτρεπε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ίδρυμά μας.

-Ποια η άποψή σας για το νέο νομοσχέδιο που πέρασε το υπουργείο Παιδείας;
Το νέο σχέδιο νόμου έχει θετικές και αρνητικές διατάξεις. Όπως κάθε νόμος, έτσι και αυτός, επιδέχεται βελτιώσεις, για τις οποίες θα αγωνιστούμε να υλοποιηθούν στο μέλλον, με ανοιχτά τα ΑΕΙ.

-Μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά της διοίκησης για το νέο νομοσχέδιο;
Απάντησα ήδη παραπάνω.

-Τελικά, πρέπει να υπάρχει άσυλο μέσα στο ίδρυμα;
Το άσυλο που αναφέρεται στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ελεύθερη έκφραση, την ανεπηρέαστη έρευνα, πρέπει να υπάρχει στους χώρους των ΑΕΙ και με αυτή τη μορφή κατοχυρώνεται και με το νέο νόμο. Άσυλο για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, την επίδειξη τραμπουκισμού, τη δημιουργία καπετανάτων, αποκλεισμών και βιαιοτήτων, δεν έχει θέση στα ΑΕΙ.

-Οι παρατάξεις έχουν θέση στο ίδρυμα;
Οι παρατάξεις έχουν το ρόλο τους σε ό,τι αφορά την έκφραση ιδεολογιών, πολιτικών θέσεων και προώθησης διεκδικήσεων και αλλαγών για το καλό της κοινωνίας. Επομένως, μπορούν και πρέπει να υπάρχουν στα ΑΕΙ. Ο ρόλος τους, όμως, δεν πρέπει να συγχέεται με τη συνδιοίκηση ή την ασυδοσία.

-Πότε τελειώνει η θητεία σας;
Η θητεία η δική μου και της σημερινής διοίκησης ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2012.

-Και μετά τι;
Από 1ης Σεπτεμβρίου 2012 και μετά τη διοίκηση στα ΑΕΙ αναλαμβάνουν τα όργανα που προβλέπονται και θεσπίζονται με διατάξεις του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!