tromaktiko: Έντονη ενόχληση της Αθήνας για τις δηλώσεις Αρίντς

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Έντονη ενόχληση της Αθήνας για τις δηλώσεις Αρίντς



Έντονα ενοχλημένη εμφανίζεται η Αθήνα για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς... που απέδωσε τη φράση «μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση» στον Γιώργο Παπανδρέου κατά την συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τις δηλώσεις Αρίντς. Αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο, ο Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε ότι η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν υφίστανται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου έγιναν σε τοπικό κανάλι της Προύσας και ισχυρίστηκε ότι η τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου – Ερντογάν περιστράφηκε γύρω από δύο θέματα. Το πρώτο ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίηση του.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε, σύμφωνα με τον Μπουλέντ Αρίντς, την ένταση που προκλήθηκε με τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και -όπως είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος- ο Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και απάντησε ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ μπορείτε να κάνει το ίδιο και η Άγκυρα, ενώ επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ένταση.

Την Δευτέρα ολοκληρώνονται οι έρευνες του Πίρι Ρέις

Το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Πιρί Ρεΐς, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές έρευνες «συνεχίζονται βόρεια, από το σημείο όπου βρίσκεται η κυπριακή πλατφόρμα γεωτρήσεων».

Ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «συνεχίζονται δίχως προβλήματα» και ότι «έχει ολοκληρωθεί η έρευνα κατά το ήμισύ της».

Επίσης ανέφερε ότι το πλοίο θα μεταβεί σε λιμάνι στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό, καθώς «τίθεται θέμα να ζητηθεί να κάνουμε έρευνες και σε άλλες περιοχές».

Χριστόφιας: Η Τουρκία προκαλεί την Κύπρο

Την μεγάλη απογοήτευση για τη συμφωνία Τουρκίας και ψευδοκράτους για να επιδιώξει την έρευνα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η Τουρκία θα «παγώσει» τις σχέσεις της με την ΕΕ, αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τη στιγμή που θα αναλάβει η Κύπρος την προεδρία της ΕΕ και πως δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών.

«Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης, από την Κυπριακή Δημοκρατία, του κυριαρχικού της δικαιώματος να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τα αποθέματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν. Δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες προς την εξεύρεση λύσης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περίεργη τοποθέτηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ χαρακτήρισε σήμερα ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση των διαφορών, που εγείρει η Τουρκία στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε απάντηση μετά από ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου η Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι πρόσφατα υπήρξε μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου και ότι ο οργανισμός εξετάζει το αίτημα. «Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, αν οι δύο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Παύλος Αναστασιάδης, προχώρησε σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νούλαντ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε τον διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις δεν απηχούν τις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι θα υπάρξει διόρθωση.

Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία τουρκικών πολεμικών στην περιοχή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!