Όπως σημειώνει, η χώρα έχει κολλήσει σε ένα φαύλο κύκλο αναξιόχρεου, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και όλο και βαθύτερης διαρκούς ύφεσης, ενώ το χρέος επιδεινώνεται από τη δρακόντεια δημοσιονομική λιτότητα. «Για να αποδράσει η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει τώρα μία ομαλή αναδιάρθρωση χρέους, να βγει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή», συμπεραίνει ο κ. Ρουμπίνι.
Τονίζει επίσης ότι η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων προσφέρει πολύ λιγότερη ελάφρυνση χρέους από όση χρειάζεται η Ελλάδα, σχεδόν μηδενική αν συνυπολογιστούν τα κίνητρα προς τους πιστωτές. Συστήνει απόρριψη αυτής της συμφωνίας και επαναδιαπραγμάτευσή της υπό την απειλή της πτώχευσης.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο Νουριέλ Ρουμπίνι, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και αυτό προϋποθέτει «πραγματική υποτίμηση του νομίσματός της», δηλαδή επιστροφή στη δραχμή. Παραδέχεται ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν τραυματική και συστήνει τη «δραχμοποίηση» των χρεών σε ευρώ. Όσον αφορά τις απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών, πιστεύει ότι θα μπορούσαν να απορροφηθούν με την αναγκαία ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Ως προς τις ελληνικές τράπεζες, μάλλον θα χρειάζονταν μέτρα παρόμοια με αυτά στην Αργεντινή, όπως ο έλεγχος των κεφαλαίων.