tromaktiko: Εφιάλτης το όνειρο για το εφάπαξ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Εφιάλτης το όνειρο για το εφάπαξ



Φωτιά είναι οι περικοπές στο εφάπαξ βοήθημα, με τις μειώσεις να ξεκινούν από το 20% και να φτάνουν το 30%.
Οι περικοπές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου στα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι μειώσεις αγγίζουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα το βοήθημα.

Πρόκειται για περίπου 42.000 δημοσίους υπαλλήλους και ασφαλισμένους στη ΔΕΗ, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα ελλειμματικά Ταμεία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των περικοπών ενδεικτικά αναφέρεται πως με βάση τις νέες ρυθμίσεις:

Η μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι 20%. Με δεδομένο πως κατά μέσο όρο το βοήθημα διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ, οι απώλειες θα είναι 9.000 ευρώ.

Η μείωση στο εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα φτάνει το 30%. Με δεδομένο πως σε γενικές γραμμές το βοήθημα διαμορφώνεται στα 85.000 με 85.000 ευρώ, οι απώλειες κατά μέσο όρο θα είναι 26.000 με 27.000 ευρώ. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη παρέμβαση στα συγκεκριμένα Ταμεία -τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα- μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

Το καλοκαίρι είχε περάσει ρύθμιση με βάση την οποία το εφάπαξ μειωνόταν κατά 10% στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% στη ΔΕΗ. Τώρα αυτή η ρύθμιση αλλάζει και ορίζονται νέα ποσοστά περικοπής από 20% έως 30% (που θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα ποσοστά). Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων σε περίπτωση που δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των συγκεκριμένων Ταμείων.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μαζική φυγή στη σύνταξη (κυρίως στο Δημόσιο), με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι κρίσιμη. Είναι χαρακτηριστικό πως αναλογιστική μελέτη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνει έλλειμμα 4 δισ. (στο ποσό αυτό έχει υπολογιστεί η αρχική μείωση του 10%).

Μάλιστα στη μελέτη αναφέρεται πως ακόμα και αν υπάρξει νέα μείωση 10% (κάτι που θα γίνει με τα νέα μέτρα) και αυξηθεί κατά μία μονάδα η εισφορά, το Ταμείο θα έχει μαύρη τρύπα 2,7 δισ. ευρώ. Η έλλειψη? ζεστού χρήματος στον ασφαλιστικό φορέα έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση του εφάπαξ να αγγίζει τους 22 μήνες.

Συγκεκριμένα τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση περίπου 550 με 600 εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι υπόλοιπες αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια του φορέα και αυτήν τη στιγμή δίνεται το εφάπαξ σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους τον Νοέμβριο του 2009.

Εγκύκλιος για την ειδική εισφορά

Την ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας -η οποία ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου- καλούνται να πληρώσουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχώρησαν από την εργασία τους. Μάλιστα θα πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο -της κατάθεσης του ποσού στο Ταμείο Πρόνοιας- προκειμένου να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα.

Σε εγκύκλιο επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως "μετά την 1η Ιανουαρίου έχουν ανακύψει περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι έπαψαν να είναι μισθοδοτούμενοι, λόγω εξόδου εκ της υπηρεσίας, με συνέπεια να μην υφίστανται αποδοχές για την παρακράτηση της εισφοράς".



Ποιοι χάνουν τα περισσότερα

Από 1.814,84 έως 11.933 ευρώ θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την περικοπή του εφάπαξ κατά 20%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και είναι στην τεχνολογική ή την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη:

1. Ο χρόνος ασφάλισης. Είναι τα έτη που υπηρέτησε ο υπάλληλος ως μόνιμος και κατέβαλε νόμιμα εισφορές. Επίσης τα διαστήματα που αναγνωρίζονται ως χρόνος ασφάλισης από το Ταμείο (π.χ. εκτάκτου) καταβάλλοντας εισφορές.

2. Ο μισθός ασφάλισης. Είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών (βασικός μισθός, επίδομα χρόνου υπηρεσίας, τυχόν υπάρχουσα ΑΤΑ και νόμιμες αυξήσεις αυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας) που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της ημερομηνίας εξόδου από την υπηρεσία, επί των οποίων παρακρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ταμείου διά του αριθμού 70. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία εξόδου είναι η 20ή Ιουνίου 2011 η πενταετία αρχίζει από την 20ή Ιουνίου 2006.

Σημειώνεται πως το μηνιαίο εφάπαξ υπολογίζεται ως εξής:

Για τα πρώτα 73 ευρώ του μισθού ασφάλισης αντιστοιχεί εφάπαξ 2.025 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του μισθού ασφάλισης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 12.
Το άθροισμα των παραπάνω ποσών προσαυξάνεται κατά 216,63% και το τελικό άθροισμα διαιρείται διά 420 (420 μήνες = 35 χρόνια).
Το δικαιούμενο εφάπαξ προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το μηνιαίο εφάπαξ με τους μήνες ασφάλισης.

Από 1ης Νοεμβρίου η μείωση
Ηλεκτροσόκ για τους συνταξιούχους στη ΔΕΗ

Μέχρι και 43.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν από το εφάπαξ τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μετά το νέο τσεκούρι 30% που επιβάλλει το άρτι εξαγγελθέν πακέτο μέτρων.

Το ποσοστό της μείωσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η του ερχόμενου Νοέμβρη και αναμένεται να επιβαρύνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις από συνταξιοδοτημένους υπάλληλους της επιχείρησης, που δεν θα έχουν εισπράξει μέχρι τότε το βοήθημα.

Πληροφορίες από μέλη ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ (όπου υπάγεται το ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ) αναφέρουν πως η περικοπή ενδέχεται να είναι κλιμακωτή με "ταβάνι" το 30%, ανάλογα με το προσδοκώμενο ποσό του βοηθήματος, αν και αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Δεδομένου ότι το ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ χρωστά ακόμη το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που βγήκαν στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010, εκτιμάται πως η ρύθμιση θα πλήξει περίπου 1.300 άτομα που δεν έχουν ακόμη εισπράξει το βοήθημα.

Το μεσοσταθμικό ποσό εφάπαξ που χορηγούσε το Ταμείο κυμαινόταν γύρω στα 85.000 - 87.000 ευρώ.

Με το "κούρεμα" του 30%, ο μέσος όρος του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πέσει γύρω στα 59.000 - 60.000, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εφάπαξ, ανάλογα με τις αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι η δικαίωση κύριας σύνταξης, ενώ ο τρόπος υπολογισμού παραμένει διαφορετικός για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Για τους παλαιούς, όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1η/1/1993, το εφάπαξ ισούται με το γινόμενο των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης (με πλαφόν τα 4.819 ευρώ) επί τον αριθμό των ετών πραγματικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ (με πλαφόν τα 30 έτη).

Για τους νέους ασφαλισμένους το εφάπαξ αποτελείται από το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών (μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών) επί τα έτη ασφάλισης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!