tromaktiko: Στο εδώλιο για τον σεισμό στη Λ' Άκουίλα

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στο εδώλιο για τον σεισμό στη Λ' Άκουίλα



Στο εδώλιο θα οδηγηθούν έξι επιστήμονες και ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Οι κατηγορούμενοι θεωρούνται υπεύθυνοι για έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων της πόλης Λ' Άκουίλα, μεγάλο μέρος της οποίας είχε ισοπεδωθεί από σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το 2009.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι έξι επιστήμονες είχαν δώσει λανθασμένες προβλέψεις σχετικά με το αν θα σημειωνόταν ισχυρός σεισμός στην περιοχή παρόλο που είχαν προηγηθεί δεκάδες σεισμοί που είχαν γίνει αρκετά αισθητή στην πόλη. Αποτέλεσμα ήταν μεγάλος αριθμός πολιτών να παραμείνει στα σπίτια του στη διάρκεια της νύχτας και να θαφτεί στη συνέχεια κάτω από τα ερείπια όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Αντίθετη γνώμη εκφράζει ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για πρόβλεψη ενός μεγάλου σεισμού ακόμα και σε περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Περισσότεροι από 5.000 επιστήμονες έχουν υπογράψει μια επιστολή υποστήριξης των κατηγορουμένων που έχει σταλεί στον πρόεδρο της Ιταλίας, Giorgio Napolitano.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!